сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИзлишните килограми са риск за остеопороза

Излишните килограми са риск за остеопороза

Мастните отлагания в органите и кръвта повишават риска от остеопороза, съобщава „Берлинер Ерцтеблат“ („Берлински лекарски вестник“). Расте ли коремът, това се отразява и на костите. Отлагането на мазнини в черния дроб, мускулите и в кръвта обаче също допринася за загуба на костна маса.
Досега наднорменото тегло се свързваше преди всичко с проблеми на сърцето и кръвообращението. Сега обаче става ясно, че мазнините в органите намаляват съдържанието на минерали в костната структура. Проучването обхванало 106 мъже и жени на възраст от 19 до 45 г. Всички те били със голямо наднормено тегло. Учените установили, че онези, които имали високо съдържание на мазнини в черния дроб и мускулите, имали повече мазнини и в костния мозък.

Д-р Мириам Бредела, радиолог в „Дженеръл Хоспитал“ в Масачузетс пояснява, че високото съдържание на мазнини в костния мозък повишава съществено риска от счупвания на самите кости. Опасностите за сърцето и костите не са свързани само с високите нива на лошия холестерол. Също и високите нива на триглицеридите допринасят за отлагането на мазнини в костния мозък и по този начин повишава риска от остеопороза.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -