Реклама
Начало Любопитно Хормоните са причина жените да мръзнат повече от мъжете

Хормоните са причина жените да мръзнат повече от мъжете

0
нередовен цикъл причини
Реклама

Жените често се оплакват от студени ръце и крака. Според лекарите това е особеност на организма, свързана с хормонални причини. Топлинните рецептори са разположени на милиметър от повърхността на кожата, казва професор Майкъл Типтън на университета в Портсмут.

Реклама

Благодарение на кръвта в капилярите се поддържа комфортна температура на кожата. При жените обаче телесната температура се колебае в зависимост от нивото на естрогена, тъй като този хормон контролира периферните съдове. Колкото повече от него има в кръвта, толкова по-висока е чувствителността на кръвоносните съдове на температурата на околната среда.

Когато стане студено, топлинните рецептори получават „команда“ да намалят броя на капилярите и да пренасочат кръвта към жизненоважни органи. Това е известно като вазоконстрикция. Но жените стеснняването на съдовете може да се случи дори и при леко понижаване на температурата.

Още през 1998 г. учените установили, че телесната температура на жените е с 0,4 градуса по-висока от тази на мъжете, но ръцете и краката им са с 2,8 градуса по-студени. Това е естествен механизъм на майката, за да защити бебето от студ в утробата, гласи една от теориите по въпроса.

Освен това жените имат средно с 10% повече мазнини от силния пол. Мастната тъкан защитава вътрешните органи, но пречи на топлината да достига до повърхността на кожата. Затова хората с наднормено тегло винаги са с по-ниска температурата на кожата. Особеностите на женския организъм са причина при нежния пол да се среща пет пъти по-често синдрома на Рейно. Това е когато ръцете и краката стават много студени, дори ако човек е докоснал само за миг леденостуден предмет.

Източник: The Daily Mail

СНИМКА: ДАК

Реклама

Exit mobile version