Реклама
Начало Новини Ново лекарство за множествена склероза вече се покрива от касата

Ново лекарство за множествена склероза вече се покрива от касата

0
Реклама

Първата перорална терапия при Множествена склероза (МС), е вече достъпна и за българските пациенти след включването, й на 1 февруари т.г., в лекарствения списък на НЗОК. Очаква се критериите на здравната каса за достъп до лечението да станат ясни през март.

Новият медикамент fingolimod има различен и специфичен механизъм на действие в сравнение с останалите, като ограничава автоагресивните атаки на имунната система върху централната нервна система. Той е с доказана ефективност при пациенти с високоактивна пристъпно-ремитентна форма на МС, които не са повлияни от пълен и адекватен курс (обикновено поне 1 година лечение) с интерферон бета или глатирамер ацетат.

Реклама

Препаратът намалява с 61% годишната честота на пристъпите, в сравнение с интерферон бета-1a за интрамускулно приложение, като задържа тяхната ниска честота в продължение на повече от 4 години, забавя прогресията на инвалидизацията с 30% до 37% за период от 2 години. Намалява и с 40% степента на мозъчната атрофия в сравнение с интерферон бета-1a, а ефектът се поддържа над 4 години за пациентите на продължително лечение с fingolimod.

Към август 2012 г. лекарството е използвано при над 49 000 пациенти в световен мащаб, а резултатите от дългосрочните проучвания потвърждават добрата поносимост и безопасност на fingolimod.

Медикаментът се отпуска по лекарско предписание за лечение на пристъпно-ремитентна форма на МС при възрастни. Той не лекува МС, тъй като засега не е открито дефинитивно лечение на това заболяване, но дава на болните нова надежда за по-малко пристъпи, ограничаване на физическите проблеми, които МС причинява, по-малко стрес, болка и стигматизация, свързани с приложението на инжекционните лечения, както и по-добро качество на живот.

СНИМКА: ДАК

Реклама

Exit mobile version