Реклама
Начало Любопитно Хепатит С от Африка мори българите

Хепатит С от Африка мори българите

0
лекари болница
Реклама

Генотип на хепатит С, характерен за Африка, се изолира при много от заразените хора у нас. Това съобщи проф. Красимир Антонов на представянето на Европейския индекс за качеството на грижите към тези болни. Африканският хепатит се внасял от нашите медицински сестри и лекари, които работят на южния континент.

Един от трима, които са на хемодиализа, е заразен с хепатит С, който се предава най-вече по кръвен път. Някои от болните носели и двата вируса – тип В и С, допълни проф. Антонов, като цитира проучвания на българските гастроентеролози. Един от пациентите заразява машината, а от нея инфекцията плъзва и към други хора. Две трети от бъбречнотрансплантираните също са носители на хепатит С, а всеки пети – на хепатит В. Вирусите морят и много други пациенти, които често ползват кръвни продукти като тези с хемофилия или таласемия.

България е на 21-о място от 30 страни в европейския индекс, съобщи д-р Станимир Хасърджиев, шеф на Националната пациентска организация. Плюсовете ни са, че след 1992 г. 90% от новородените са ваксинирани срещу хепатит В и сред тях практически заболеваемост няма. Всеки, който има нужда от лечение, може да го получи, а за достъп до специалист не се чака дълго. България е сред малкото страни, където се определя генотипа на вируса.

Реклама

Имаме обаче и мното недостатъци: не се ваксинират високорискови групи като проституиращи, наркомани, болни от СПИН, таласемия и диабет. Лесно и евтино изследване на чернодробните ензими не е включено в профилактичния преглед. У нас то струва 1,50 лв., а в Германия дори само 6 евроцента. То може да открие не само ранните стадии на хепатита, преди да се е развила цироза или дори рак на черния дроб, а също и други заболявания на този важен орган като стеатоза или токсичен хепатит, поясни проф. Людмила Матева, гастроентеролог. Тогава хората нямат симптоми и смятат, че не е нужно да ходят на лекар.

Половината болни от хепатит у нас се откривали едва в напреднал стадий, което е сериозна пречка за успеха на терапията. Пациентите у нас нямат бърз достъп до нови лекарства, липсва регистър за туморите на черния дроб, допълни минусите на системата д-р Хасърджиев. Трансплантациите са изключително редки.

Само 400 нови пациенти годишно започват лечение по здравна каса. Това е много малко, като се има предвид, че 1,5% от българите са носители на хепатит С, каза още проф. Матева. България готви национален план за справяне с хепатитните вирус, заяви д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ. Той ще бъде готов през 2013 г. Проблемът е сериозен, в Азия вече съобщават за епидемиологични взривове на хепатит D и Е, допълни експертът.

Свързани теми: Как става заразяването с хепатит?

Нелекуван, хепатитът може да отключи цироза или рак на черния дроб

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version