Реклама
Начало Любопитно Ето защо хората вършат много неща на автопилот

Ето защо хората вършат много неща на автопилот

0
Реклама

Хората вършат много неща през деня на автопилот, без дори да се замислят! Всеки ден вземат душ, правят закуска и отиват в офиса. Ново изследване показа, че съществува област на мозъка, която следи за изпълнението на такива действия.

Това е ростолатералния префронтален кортекс (RLPFC). Според учени от университета Браун именно RLPFC дава възможност на хората да извършват действия без участието на паметта, пише The Daily Mail.
В рамките на проучването учените предложили на доброволци да изпълнят серия от задачи, зададени на четири етапа. На участниците са показани серия от четири изображения в различен ред. Доброволците трябвало да запомнят цвета или формата. Чрез ядрено-магнитен резонанс била наблюдавана активността на невроните в RLPFC и други области на мозъка, които се задействат при изпълнението на техните задачи.
С помощта на транскраниална магнитна стимулация пък била променяна активността на мозъка на доброволците. Целта била да се види как това ще се отрази на броя на грешките.

Реклама

Проучването показа, че активността в зоната на RLPFC се увеличава при преминаването на доброволците през четирите стъпки. В началото на всяка нова стъпка активността намалявала, а после се увеличавала отново. Изследователите предполагат, че това е свързано с нарастващата несигурност хода на в изпълнение на задачите. Експертите изучавали и други области на мозъка. Но RLPFC се оказала единствената област, която се активирала според нарастващата ангажираност на участниците. Колкото по-късно се включвала тази област в мозъка, толкова по-голяма била вероятността от грешка.

Източник: Daily Mail

Реклама

Exit mobile version