неделя, 25 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕто как да се научим да не отлагаме важните неща!

Ето как да се научим да не отлагаме важните неща!

И вие ли сте от хората, които все отлагат започването на важни и значими неща в живота си? Учените откриха как да надхитрим себе си и да се справим с този проблем, известен в науката като прокрастинация.

Според учени от Университета на Южна Калифорния и Мичиганския университет тайната е в това, да си представим, че бъдещето е по-близо, отколкото сме си мислили. Напълно е възможно да се ускори субективното течение на времето, а това наистина мотивира хората да се задействат, пише специализираният сайт Psych Central.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
5 съвета за повече успех на работното място 
Ето кои неща ни правят щастливи 
Търпението е ключ към успеха, съвети как да го овладеем

В експеримент 162 участници били помолени да си представят ите, ако те са били подготовка за важно събитие като сватба. След това те били помолени на случаен принцип да опишат кога ще настъпи това събитие. Първата група трябвало да мисли в дни, втората – в месеци, а третата – в години. Оказало се, че членовете на първата група съобщават, че събитието ще настъпи 29,6 дни по-рано в сравнение с доброволците от втората група.
В друг експеримент 1100 участници били попитани кога биха започнали да спестяват за колеж или пенсиониране. В единия случай на хората било казано, че ще отидат в колеж след 18 години или 6570 дни. Във втория – че ще се пенсионират след 30 или 40 г., или след 10 950 и съответно 14 600 дни.

Оказало се, че участниците планират да започнат да спестяват четири пъти по-бързо, ако мислят за събитието в дни, а не в години. Всички доброволци разбирали колко важно е спестяването на пари. Въпреки това тези, които мислели за времето в дни, чувствали, че бъдещето в близост. Така мотивацията им нараствала. Изводът: Ако искате да се задействате за предстояща задача по-скоростно, представяйте си сроковете в дни и дори в часове, ако резултатът се очаква скоро.

Източник: Psych Central

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -