Реклама
Начало Любопитно Епидемия от морбили – болните са най-много в София град и София...

Епидемия от морбили – болните са най-много в София град и София област

0
проф. Мира Кожухарова
Реклама

Епидемия от морбили у нас отчитат експертите в Националния център по заразни и паразитни болести. Проф. Мира Кожухарова съобщи в предаването “Тази сутрин” по Би Ти Ви, че от февруари до 8 август 2019 г. са регистрирани  1134 случая на острото заразно заболяване. 

Необичайното е, че морбили продължава да се разпространява и през лятото, което не е характерно за заболяването. Последно вирусът бе открит у 29-годишен мъж, който работи на летище Варна. На седмица се регистрират около 20 нови случая, поясни още проф. Кожухарова. Най-много са болните в София град и София област.  

Те са около 700 души. Болните са основно деца до 9-годишна възраст – те представляват 80% от регистрираните случаи. За проф. Кожухарова е ясно, че тези деца на са получили ваксина, въпреки че тя е в задължителния имунизационен календар.

Болните деца не са били ваксинирани за морбили

Реклама

“Факт е, че в България има епидемия от едно сериозно заболяване, което е ваксинопредотвратимо и аз бих искала да апелирам към всички да обърнат внимание на този проблем, защото това е истински проблем. България беше сертифицирана, че е ликвидирала това заболяване и сега отново такъв голям брой заболели показва, че има проблем с имунизациите у нас“, коментира епидемиологът.

Морбили е силно заразно заболяване. Ако човек не е ваксиниран или преболедувал, вероятността да прихване инфекцията дори при бегъл контакт с вирусоносител е над 95%, посочи преди време д-р Ангел Кунчев. Ваксината се поставя с две дози, като първата се прави на 13 месеца, а на 12 г. се слага втората. Дори само първата доза дава висока степен на защита. Поради това най-застрашени са бебетата до 13 месеца, но и всички деца, които не са ваксинирани.

Вижте тук всичко за морбили – начин на предаване на инфекцията, първи симптоми и лечение:

Кой е в риск да се разболее от морбили

Източник: bTV

Реклама

Exit mobile version