Реклама
Начало Новини Ултрамодерен рентген в урологията тръгва в Пирогов

Ултрамодерен рентген в урологията тръгва в Пирогов

0
Реклама

Клиниката по урология на „Пирогов” вече изследва и лекува своите пациенти с уникален за България урорентгенологичен апарат от най-ново поколение. Най-новият за страната подобен апарат е на водещата в света фирма за медицинска високотехнологична апаратура „Сименс“.

„С модерната апаратура извършваме както диагностични, така и лечебни дейности при пациенти с урологични заболявания. Тя се явява своеобразен скок в ерата на лечението на пациентите. Апаратът дава множество предимства в диагностиката на бъбречно-каменната болест, на вродени аномалии на отделителната система и разстройства в уринирането, както при възрастни, така и при деца”, коментира началникът на клиниката д-р Емил Доросиев.

Този ултрамодерен високотехнологичен урорентгенологичен апарат е първият от този вид у нас, при който освен  подобрени показатели на рентгеновия образ, натоварването от рентгеновото лъчение е сведено до минимум както за пациентите, така и за персонала. Чрез него за пръв път у нас вече е възможно извършване на видеоуродинамика с микционна цистография (изследване на разстройства в уринирането с изобразяване на долните пикочни пътища) в най-физиологичното положение за това – седнало.

Реклама

Възможни причини за наличие на кръв в урината

Освен диагностика, новата апаратура позволява да се извършват и терапевтични процедури. С нейна помощ се реализират най-съвременните и минимално инвазивни урорентгенологични интервенции – отстраняване на бъбречни конкременти от пикочопроводите и от бъбречното легенче и чашки. Това става през естествените отвори на тялото или с перкутанен достъп (през кожата).

Модерната технология позволява и извършването на спешна дезобтрукция (отпушване) на пикочните пътища при пациенти със застрашаващи живота състояния, дължащи се на камъни, онклогични заболявания и други. Рентгеновият апарат дава възможност и за селективно изобразяване на бъбречните съдове (вена и артерия) при специфични индикации (напр. травми на бъбрека), както и за минимално инвазивни интервенции, напр. за спиране на остро кървене. Новата апаратура е получена в Клиниката по урология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” благодарение на програма  JESSICA.

Камък в бъбреците до 8 мм може да бъде изхвърлен спонтанно

Реклама

Exit mobile version