четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕнергийни напитки рушат зъбния емайл

Енергийни напитки рушат зъбния емайл

Енергийните напитки рушат зъбите още след петия ден, ако се пие по едно кенче всеки ден. Това съобщават учени от САЩ, пише в. „Дейли мейл“. Фосфорната киселина, която се съдържала в тях, размеквала и разграждала емайла, който е защитен слой на зъбите. Енергийните напитки се оказали два пъти по-вредни за зъбите от спортните. Най-силен е негативният ефект при тийнейджърите, защото те често ги употребяват.

Първите съдържат кофеин, захар, таурин и витамини, а вторите – повече въглехидрати и минерали, но без кофеин. Учените направили своеобразен тест как 13 спортни и 9 енергийни напитки действат върху повърхността на зъбите. Поставили за 15 мин парченца емайл в различните течности, а после ги обработвали с аналог на човешката слюнка. Цикълът се повтарял 4 пъти дневно в продължение на 5 дни.

Разрушаването на зъбния емайл и от двата вида напитки било установено в края на периода. Видът на киселината бил решававащ за увреждането на зъбите. Емайлът например успешно неутрализира фосфорната киселина, която се съдържа в колата. В енергийните и спортните напитки обаче използвали други видове, които по-агресивно атакували зъбите. Получи ли се пробив във външния им слой, обикновено се развива кариес. Емайлът се нуждае от повече дни, за да се възстанови от подобна атака. Затова енергийните напитки не бива да се приемат всеки ден, съветват стоматолозите. Наред с тях трябва да се внимава и с други напитки, които имат повишена киселинност – минерална вода с лимонов вкус, чай от шипка, сок от грейпфрут и портокал без добавка на калций.

Свързани теми:

10% от гимназистите пристрастени към енергийни напитки, сочи проучване

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -