четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДоказаха: Жените не чуват мъжете

Доказаха: Жените не чуват мъжете

Когато една жена говори с мъжа, тя чува само себе си. Отдавна съществуват подозрения в тази насока, но сега това предположение бе доказано от науката. Експерти от университета в Лондон решили да тестват доколко внимателно нежният пол слуша своите събеседници.

Учените успели да привлекат десетки доброволци, както и да организират интензивен диалог между тях. Те помолили мъжете, които влизали в разговор с някоя жена,  да повторят няколко пъти фразата: „Аз съм горила.“

Изразът бил подбран специално заради абсурдното си звучене и очакването, че подобно твърдение не може да остане незабелязано. Разбира се, само ако жените слушат своите събеседници. Оказало се, че една трета от жените не чули изобщо комичната фраза, макар че мъжете повтаряли „Аз съм горила“ в продължение на 20 секунди, тоест няколко пъти без пауза. Това е една любопитна особеност на психологията на жените, казват британските учени.

Те направили и друг интересен експеримент. В една стая сложили на масата две жени, които  ентусиазирано обсъждали различни клюки. След това при тях влязъл мъж, който изрича фразата за горилата. Целият разговор бил записан. В друга стая пък мъже разговаряли помежду си, и там също се чула репликата за маймуната.

Двата записа били пуснати доброволците, като учените ги помолили да кажат, ако са  чули нещо необичайно. Изненадващо, две трети от хората не доловили думите за горилата в разговорите в женската стая, въпреки че те се чували съвсем ясно. Но на фона на мъжките гласове фразата била доловена почти от всички слушатели.

Това е още по-странно, понеже в първия случай специалните думи са изречени от мъжки глас на фона на жените, който контрастира, а във втория гласовете са само мъжки. Очевидно разговорите между жени имат много по-мощно влияние за отвличане на вниманието, заключават учените.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -