четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДеца продават мартеници в полза на болни от церебрална парализа

Деца продават мартеници в полза на болни от церебрална парализа

Десетки деца и родители се включиха днес в благотворителната инициатива на фондация „Качество на живот“ за подпомагане и интегриране на деца с церебрална парализа. В МОЛ „Галерия“ в Пловдив малки и големи правиха мартеници, които после продаваха.

Събраните средства ще отидат за целта на фондация „Качество на живот“ – подобряване на дейностите и условията за работа на Института за физическо и психическо развитие „АПОЛО“, който предлага професионална грижа и лечение на всички, страдащи от временна или трайна физическа зависимост и увреждане на мускулната и нервна система. В „АПОЛО“ се полагат специални грижи за децата с ДЦП, като на всяко хлапе се изготвя индивидуален лечебен план, обясни д-р Невен Енчев, основател на фондация „Качество на живот“. Той заяви, че в страната има недостиг на такива центрове, а само в Пловдивска област децата с ДЦП са над 2000 и имат нужда от специални грижи и лечение. Заедно с малчуганите мартенички майстореше и д-р Невен Енчев. За малките бяха осигурени сокове, сладки и солени лакомства. Благотворителната инициатива продължава и в неделя в МОЛ „Галерия“.

Детска церебрална парализа е заболяване на мозъка,получено по време на бременността или в първите месеци на извънутробния живот. Основната картина на болестта се проявява със засягане на двигателната активност. Заболяването е непрогресиращо състояние,проявяващо се с парези, парализи, координационни нарушения на движенията и свръхдвижения. Лечението започва възможно най-рано след поставяне на диагнозата ДЦП чрез методите на лечебната физкултура. Целта е да се осигури полезна и максимална двигателна активност на детето,за да се спре появата на мускулни контрактури.

Първият въпрос ,който обикновено задават родителите,когато се установи тази диагноза е:“Ще може ли детето да ходи?“ Преди три години д-р Енчев намира в лицето на д-р Янаки Янакиев свой съмишленик в идеята за подпомагане на децата с увреждания. Спечелва го с думите : „Ние сме малки ,но не безсилни пред болестта ДЦП. Имаме своите възможности да ѝ противодействаме като подобряваме качеството на живот на болните от церебрална парализа деца и техните родители, повишаваме качеството на рехабилитационната терапия, благодарение на иновационните техники. Премахваме всякакви пречки пред това децата цял живот да останат инвалиди.“ Според д-р Янакиев-специалист ортопед травматолог, XXI век е времето на качествените здравни грижи, което се обуславя предимно от бързото развитие на диагностичните, терапевтичните и фармацевтични технологии, допринасящи за справянето с нелечими заболявания и състояния, но ги „натрупват“ като хронични заболявания и инвалидност.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -