понеделник, 15 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБилки и домашни рецепти срещу кокоши трън

Билки и домашни рецепти срещу кокоши трън

Неудобните обувки могат да докарат и други проблеми със стъпалата, не само деформация на кокалчето или плоскостъпие. Сред тях е т.нар. “кокоши трън”, който е свързан с неприятни усещания. Основната причина за появата му са неудобните и спарващи обувки, казва Яна Кортлебен, подолог (специалист по стъпалата) от Ерфурт.

Вижте още: Видове плоскостъпие и какво означават те

Характерните за “кокошия трън” места по краката са най-често на пръстите, в повечето пъти отдолу или дори на възглавничките под пръстите, но понякога и отгоре на втория пръст. Деформации на стъпалото като Hallux valgus, по-известен като кокалчета, благоприятстват възникването на “кокошия трън”. При напречно плоскостъпие неприятните втвърдявания може да се появят и отдолу на стъплото.

Защо “кокошият трън” боли толкова много?

Натискът от неудобните обувки, който продължава часове наред, води до втвърдяване на горния слой на кожата, пояснява д-р Ангела Унхолцер, дерматолог от Донаувьорт. Този твърд слой е един вид защитна реакция срещу постоянното триене на това място. Ако натискът продължава, напредва и втвърдяването, което се оформя като острие навътре в месото. Така образуванието може да достигне до снопчета нервни окончания и да ги раздразни. Това понякога поражда силна болка.

Как да се справим щадящо с “кокошия трън”?

Необходими са три неща: да се отстрани първопричината – неудобните обувки. След това трябва да се махне самото втвърдяване и да се облекчи засегнатото място. В много случаи се препоръчва носенето на ортопедични стелки или индивидуално изработени ортопедични обувки. При плоскостъпие също много помага носенето са специални стелки.

Ето как може да си помогнете сами

Накиснете стъпалата в топла вода. Изтъркайте мястото с пемза или специална пила. Внимавайте да не нараните здравата кожа. Повторете процедурата колкото пъти трябва. Намазвайте кожата с подхранващ крем, който ще омекоти мястото. Ако имате диабет, консултирайте се с лекар, най-добре съдов специалист, за да избегнете евентуални усложнения като диабетно стъпало.

В аптеката може да получите специални пластири. Те може да съдържат например салицилова киселина, която размеква кожата. При тях също се налага да повторите процедурата колкото пъти се налага. Някои специалисти (дерматолози или подолози) предлагат и предпазливо отстраняване на втвърдяването чрез скалпел. В никакъв случай не опитвайте сами да махате кокошия трън с остри предмети.

Първа помощ – компрес с лук и баня с лайка

Има и изпитани домашни средства, които помагат в борбата с досадния “кокоши трън”. Затова в началото винаги може да опитате и сами тези подходи. Глава лук се прави на пюре с пасатор (или се начуква в хаванче, ако нямате пасатор). Смесва се с малко лимонов сок и сол. Слага се като компрес на мястото и се превързва стабилно. Спитe така през нощта и повтаряте 7-8 дни. Накрая кокошият трън трябва да се е размекнал достатъчно, че да го извадите.

Проверено средство е и банята с лайка. Топите болния крак в прясно приготвена отвара и стоите така поне 15 минути. Лайката също размеква горния слой на кожата и действа противовъзпалително. Ако се появята жълтеникави оцветявания по кожата, не се притеснявайте. Лесно се измиват със сапун и вода.

Аспиринът също размеква втвърдяванията по кожата

Аспирин е друго добре познато домашно средство при кокоши трън. Три до пет таблетки се разтварят на каша с малко вода, нанасят се на мястото и се покриват с нещо. Салициловата киселина размеква твърдата кожа и те лесно могат да бъдат отстранени. Салициловата киселина е и съставка на повечето средства срещу кокоши трън в аптеката. Ако ползвате аспирин, намажете кожата с малко предпазен мазен крем.

Стафиди и чесън срещу кокоши трън

Стафидите сладки на вкус, но също помагат при кокоши трън. Нарязват се на парченца и се слагат на мястото. Прикрепват се с някакъв пластир и остават така цяла нощ. Повтаря се няколко пъти.

Доказано средство при кокоши трън е и налагането с парченца чесън, или пък намазването със смес от лимонов сок и сол. Отново фиксирате с някаква превръзка.

Билки помагат при кокоши трън

Има и билки, които могат да се използват ефективно срещу кокошия трън. Заслужава си да опитате, като мажете мястото с чаено масло или тинктура от прополис.

Всекидневното нанасяне на омекотяващи средства като зехтин или бадемово масло дават възможност вроговяването лесно да може да се отстрани с пемза. Подобен ефект има и кашица от настърган обикновен (домашен) сапун.

Алое вера и друго домашни средство с различни възможности за приложение, както вътрешно, така и външно. В случая е най-добре да сложите парче прясно отрязан лист от алое на кокошия трън, така че гелът да попадне на него. Налага се така два пъти дневно. Разбира се, ако нямате подръка прясно отрязан лист алое, може да използвате и готов препарат – гел от алое.

дебелецКомпрес през нощта с лист от дебелец

Растението дебелец (Sempervivum) – на снимката,  има дебели листа. За лечебна цел листата му се намачкват ситно и се изцеждат, така че да се получи сок от тях. Сокът от дебелец се нанася на болното място. Допълнително може да се сложи и лист от растението, като се привърже към тръна. Престоява така цяла нощ. На другия обикновено вроговяването може лесно да се отдели.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -