сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно17 деца починаха от морбили в Румъния, има ли риск у нас?

17 деца починаха от морбили в Румъния, има ли риск у нас?

Епидемията от морбили, която върлува в съседна Румъния от септември 2016 г. вече е взела доста жертви. Починали са 17 деца, съобщи здравният министър Флориан Бодог. Хиляди още са заразени заради бедност или пък повлияни от антиваксиналните движения, поясняват местни медии. Нито едно от починалите деца не е било ваксинирано. Последната жертва е момиченца на 1 г. от град Сату Маре. През 2015 г. в Румъния е имало само 7 случая на морбили и нито един смъртен случай. Единственият начин да се предпази човек от болестта е имунизацията, подчертава Бодог.

В България ваксината е в задължителния имунизационен календар. Предвиждат се две дози, като първата трябва да се сложи на 13 месеца, а втората – на 12 г. В момента се използва комбинирана ваксина срещу Морбили – Рубеола – Паротит (МРП). Според статистиката в Румъния 80% от хората са имунизирани за морбили с първа доза и само около 50% – с втората. Според Световната здравна организация обаче покритието трябва да е поне 95%, за да се предотвратят локални епидемични взривове, подобни на този в Румъния. През 2010 г. в България също имаше голяма епидемия от морбили, при която заразени бяха около четвърт милион души, а 24 деца починаха.

От МЗ успокояват: В момента няма риск за България

Към момента не съществува заплаха от разпространението на морбили на територията на България, уточняват от Министерството на здравеопазването. До Регионалните здравни инспекции са изпратени указания за конкретни мерки. МЗ задължава общопрактикуващите лекари да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Морбили – предаване на инфекцията и симптоми

Морбили е силно заразно заболяване, известно още като дребна шарка. Инфекцията се разпространява чрез вирус по въздушно-капков път или при директен контакт с болест. Симптомите са свързани с възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, появява се типичен обрив по кожата, а дишането се затруднява. Целият организъм страда от остра интоксикация.

Болестта е опасна заради много големия риск от тежки усложнения. Много от болните развиват възпаление на белите дробове и възпаление на мозъка (енцефалит). 10-20% от развилите такива усложнения умират, а при други 20-30% остават увреждания като парализа или смущения в говора. Колкото по-възрастни са пациентите, толкова по-голям е рискът. Тоест при старите хора усложненията са много по-чести, отколкото при децата и самото заболяване протича по-тежко. Смъртността е свързана именно с тези компликации.

След преболедуване се изработва доживотен имунитет. Имунната система образува антитела срещу вируса и съхранява резерви от тях. Ваксината срещу морбили е с изключително висока ефективност, но условието е да са сложени и двете дози. При поставена само една доза има известен риск от разболяване.

Повече за ваксината срещу морбили

Имунизацията срещу морбили е т. нар. жива ваксина. Това означава, че причинителят на морбили се съдържа в обработена и променена форма, която не може да причини зараза. Тя обаче е достатъчно ефективна, за да подаде съответните сигнали към имунната система и тя да започне производството на антитела. В дните след поставяне на ваксината може да се появят симптоми, подобни на морбили, но в много по-слаба форма. И най-важното – човек не е заразен! Произведените след ваксината антитела са достатъчни за ефективен имунитет и при среща с вируса в реалния живот човек няма да се разболее.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -