събота, 3 декември, 2022
- Реклама -
НачалоЛюбопитно11 бебета починаха в Холандия в рамките на проучване за виагра

11 бебета починаха в Холандия в рамките на проучване за виагра

11 бебета починаха в Холандия след злополучно проучване за ефекта от лекарството виагра върху кръвоснабдяването на плацентата. Проучването е било прекратено веднага, става ясно от съобщение на Университетския медицински център в Амстердам (Academic Medical Centre).

93 бременни с влошено кръвоснабдяване на плацентата приемали като лекарство веществото силденафил, което е в състава на виаграта. Медиците се надявали то да подобри кръвоснабдяването на плацентата, а оттам да подобри и развитието на плода в майчината утроба.

Проучването започнало през 2015 г. В началото участничките били бременни, а бебетата им се развивали прекалено бавно. Към днешна дата в него били включени 10 болници и 183 жени. Плановете били наблюденията върху ефекта от виагра върху бременността да продължат до 2020 г. с участието на 250 бъдещи майки.

Виаграта помага при болезнена менструация

183 жени били разделени в две групи. 93 били лекувани със силденафил. Бебетата на 17 от тях са родени с белодробни проблеми. 11 деца починали скоро след раждането. Причината според медиците вероятно е свързана с повишеното налягане в белите дробове и влошеното снабдяване с кислород.

Други 8 бебета в тази група са починали, но причините за смъртта им не се свързват с проучването и приемът на виагра. 15 жени, които също са приемали силденафил, все още не са родили. Предварително има големи притеснения за здравето и живота на неродените деца.

В контролната група, където 90 жени получили пласебо, само 3 от родените деца имали проблеми с белите дробове. Там също имало починали бебета – 9, но причините за кончината им не са свързани с проучването.

Подобрено кръвоснабдяване на плацентата било цел на проучването

Силденафил действа съдоразширяващо и се предписва основни при проблеми с ерекцията. В началото на проучването холандските учени се надявали с помощта на виаграта да постигнат по-добро кръвоснабдяване на плацентата.

Целта е била да се докаже, че подобреното кръвоснабдяване ще стимулира растежа и развитието на плода в утробата. Това заявява ръководителят на проучването Весел Ганцеворт. Той допълва, че е шокиран от развоя на нещата.

Последното, което искаме, е да вредим на пациентите, заключава той. Холандските учени са в контакт с канадски колеги, които работят по подобно проучване. Зад океана веднага преустановили дейности по своето проучване след трагичните новини от Амстердам.

Кои антибиотици може да се пият по време на бременност

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -