Всеки шести тийнейджър с понижен имунитет поради липса на желязо

PRINT

Около 16% от младежите в Германия имат липса на желязо в организма, сочи проучване на сдружението на немските педиатри, публикувано в сайта „Нетдоктор“. те смятат, че ситуацията е подобна и в другите европейски страни. Основната причина е еднообразното хранене с бързи закуски и готови храни. Признаците са бледа кожа, отпадналост, липса на апетит, чупливи нокти и коси, нацепени ъгълчета на устните.

Липсата на желязо прави човека уязвим за инфекции, също и паметта се влошава. От друга страна тийнейджърите имат повишена нужда от желязо, тъй като на тази възраст бурно израстват. За кратко време при момчетата се увеличава значително обемът на мускулите и кръвта. Момичетата пък губят желязо с месечния си цикъл. Липсата на желязо се открива с кръвно изследване. Може да се познае и по езика – ако той е гладък и сивкав. Гледа се в огледалото веднага след ставане сутрин.

Храните, които са богати на този елемент, са месото, зелените листни зеленчуци, червеното цвекло, риба, яйца, пълнозърнести продукти, ядки и бобови храни.

СНИМКА: ТК

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3]
Всеки шести тийнейджър с понижен имунитет поради липса на желязо беше последно модифицирана от: май 27th, 2018 Iliana Angelova
loading...