Старица живее в болница вече трети месец

PRINT

Вече трети месец 83-годишна самотна жена живее в Бургаската болница. Близките й не я искат, а социалните служби само констатират факта, сигнализират лекарите от Отделението по долекуване и продължително лечение, където е настанена жената.  Тя не е болна, но има нужда от грижи, а болницата ежедневно поема разходите по издръжката й.

Жената с инициали Л.П. е доведена  от полицаи на 14 август т.г., които я намерили паднала на улицата. Прегледът установил счупена шийка на бедрената кост. В такива случаи единственият изход е ендопротезиране – подмяна на тазобедрената става с изкуствена. Тези консумативи обаче не се покриват от здравната каса. Близки така и не се появили, а жената, макар да е пенсионерка и да получава пенсия, е в неадекватно състояние и с деменция – говори несвързано, не помни или бърка факти от живота си.

Оттогава тя живее в Отделението по долекуване, макар че не е болна. Но е обездвижена и някой трябва да се грижи за нея в домашни условия. Лекарите успяват да издирят близки – деца и внуци, които живеят в Сливен.  Но те не я искат – навремето тя ги оставила, баща им се оженил повторно и ги отгледала друга жена. Категорично отказват да я приютят и казват на лекарите да не ги безпокоят повече.

Преди три месеца документите на Л.П. са предадени на социалните служби, за да бъде настанена в старчески дом. Оттогава единственият отговор е: „Няма места“.  „Социалните даже ни караха сами да звъним по домовете и да й търсим място. Проблемът е, че домът трябва да е за хора с деменция, тъй като тя не може да се грижи за себе си сама и не може да бъде настанена в обикновен дом. Попитах ги: ами ако се отвори място във Видин, кой ще я закара дотам? Отговорът беше – ами вие от болницата“, разказа д-р Иван Цанев, старши лекар на Отделението за долекуване.

Случаите, в които близките изоставят възрастните хора в болницата в последните години не са малко. Не са малко и децата, отказващи да се грижат за възрастните си родители. Още по-голям е проблемът, ако пациентът няма лична карта. Вече няколко пъти се е случвало болницата да плаща за издаването на личните карти на бездомници, защото без документ те не могат да бъдат настанени в дом. Социалните служби вменявали на лекарите и задължението да окомплектоват изцяло документацията, а именно: да проверяват дали имат имоти, да вадят удостоверения за данъчни оценки, скици и др.

„Веднъж един от пациентите се оказа от Чирпан. Казаха ми, че трябва да отида дотам, за да му извадя лична карта“, възмущава се д-р Цанев. Лекарите смятат, че е необходимо социалните служби да станат по-гъвкави и да проявяват по-голяма активност при подобни случаи. Само за година разходите на МБАЛ Бургас по издръжката на неосигурени, бездомни и социални случаи надхвърлят 30 000 лева.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Старица живее в болница вече трети месец беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *