четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПовече прегледи и права за пациентите от 2018 г.

Повече прегледи и права за пациентите от 2018 г.

Ендокринолозите ще преглеждат задължително и на ехограф, когато отиваме на преглед при тях с направление. Тази разпоредба влиза в сила от 1 януари 2019 г. Тя е предвидена в рамковия договор за доболничната помощ за 2018 г. Засега пациентите сами заплащат за ехографията, като цената се движи около 40- 50 лв. Това поясни д-р Галя Йорданова, шеф на дирекция „Извънболнична помощ” в НЗОК, на семинар за „Нови моменти в Националния рамков договор за 2018 г.”

Рискови пациенти задължително на специалист 

Новости и промени има още при профилактичните прегледи за лица над 18 години. Те са влезли в сила от април 2018 г. според новия рамков договор. Личните лекари вече са задължени да изпращат на преглед при специалист пациенти, които имат повишен риск да развият социалнозначими заболявания.

Такива са например диабет, хипертония или атеросклероза, рак на гърдата, рак на маточната шийка, рак на дебелото черво или рак на панкреаса. Личният лекар ще определя риска въз основа на здравна карта, която включва въпроси и медицински изследвания.

Самите пациенти могат да пожелаят лекарят да им направи такава анкета. Досега също имаше предвидена такава анкета в рамките на профилактичния преглед. Само че касата не им заплащаше втория преглед, на който се обсъждат резултатите. Нямаше го и задължението да изпращат при специалист. Новото е, че личните лекари вече ще получават пари за този преглед. Ще имат и ангажимент да пращат болния според резултатите от анкетната карта към кардиолог, ендокринолог, хирург, гинеколог или уролог.

Д-р Галя Йорданова припомни, че законът предвижда глоба за пациентите, които пропускат профилактичния си годишен преглед. Тя може да е от 50 до 100 лева, а също и загуба на здравни права за един месец.

Идеята, която стои зад нововъведенията, е социално значимите заболявания да се откриват рано и да се лекуват навреме, когато няма още настъпили усложнения. По думите на д-р Йорданова грижата за пациента не бива да приключва само до констатирането на проблемите.

По-голяма полза за пациентите ще има и от профилактиката за рак на маточната шийка. Всички жени между 30 и 40 години вече ще трябва да минават задължителен преглед при АГ специалист и цитонамазка. Досега ежегодните прегледи бяха само за жените на 30 г. При два поредни отрицателни резултата от цитонамазката, пациенката отива на същото изследване чак след 3 г. При децата и бременните прегледите за 2018 г. се запазват такива, каквито бяха и през миналата година.

Безплатна протеза за хора без собствени зъби

Друга новост от рамковия договор за 2018 г.е е безплатно поставяне на плакова протеза при напълно обеззъбени лица между 65 и 69 години. Тя е залегнала в частта за денталната помощ.

Въвеждат се ограничения за използването на амалгама. Има забрана за използването й в пломбите при деца до 15 г., а същи и при бременни и кърмещи жени. Изключение се прави само по специални медицински причини.

Достъп до пациентското досие вече и с код от НАП

От НЗОК и НАП уточниха, че достъпът до пациентското досие вече може да става с персоналния идентификационен код (ПИК), която агенцията по приходите предоставя за електронни услуги за гражданите. Досега достъпът до досието ставаше с уникален номер, който се издаваше само в РЗОК по местоживеене. Уебстраницата, където можете да проверите цялата информация за назначеното и проведено по здравна каса лечение и хоспитализации, се намира на сайта на НЗОК – https://pis.nhif.bg/main/

От НАП предупреждават, че да се избегнат злоупотреби, ПИК не бива да се предоставя на трети лица. При съмнение за злонамерен достъп до досието ви, можете да подадете сигнал до НАП на тел. 0700 18 700 и да поискате блокиране на кода.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -