Германия готви закон за лекарските грешки

PRINT

В Германия готвят закон за лекарските грешки. С негова помощ пациентите трябва да получават повече права срещу лекари, клиники и здравни каси, ако нещо при терапията се обърка. Темата е повече от актуална и за България след обществените протести в края на 2011 г., последвали смъртта на няколко родилки в рамките на около 40 дни.

Правителството ще го гласува до месец май, пише немското сп. „Фокус“, а новите правила трябва да влязат в сила от 1 януари 2013 г. Ето основните моменти от новия закон:

ПОМОЩ ПРИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

Здравните каси са задължени да оказват всякаква помощ на осигурените при тях, да ги консултират в случай на претенции срещу лекари и да ги поддържат. Досега това беше въпрос на добра воля. Хората могат например да възложат изготвянето на експертно мнение, което да послужи като доказателство.

ПРОМЯНА В ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА СЕ ДОКАЗВА

При груби пропуски лекарите занапред ще трябва да доказват, че те не са довели до увредата в здравословното състояние на хората, т.е. че те е можело да настъпят и при правилно провеждане на лечението. Така въпросът кой носи доказателствената тежест се обръща. Досега пациентите трябваше да доказват, че лекарската небрежност е причинила увреждането.

ДОКУМЕНТАЦИЯ

Пациентите получават законово право да разгледат всичко, което е описано по тяхната терапия. Ако част от документите липсват, или са непълни, автоматично се предполага, че съответното действие не е извършено. При спорове пациентското досие става занапред важен документ. Лекари и клиники се задължават много по-стриктно от преди да документират грешки или почти-грешки в лечението.

ИНФОРМИРАНОСТ

В закона се записва задължението на лекарите или извършителя на медицинската услуга да информира пациента. Преди всяка манипулация трябва да му бъде разяснено какво конкретно съдържа тя, а също и свързаните с нея рискове. Това става чрез личен разговор.

ПОТВЪРЖДЕНИЯ

За потвърждения при подадена молба за извършване на медицинска услуга (в рамките на пакета) на здравните каси се поставя срок. Ако те не излязат с решение по молбата в рамките на 3 седмици, се приема, че отговорът е „да“. Тогава осигуреният може сам да си намери лечебно заведение и да проведе терапията или рехабилитацията, а след това има право на възстановяване на разходите.

ОТНОШЕНИЕ ЛЕКАР – ПАЦИЕНТ

Отношенията между лекар и пациент се уреждат в договор по гражданското право. В него са вписани важни права на пациента. Към тях спадат правото му да получи подробна (писмена и устна) информация за предстоящите изследвания, диагнозата и планираните терапии. Лекарите трябва специално да му обърнат внимание за разходи, които не се поемат от здравната каса. Законът обобщава на едно място правата на пациентите, които досега са били описани в различни нормативни актове и правни области.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Германия готви закон за лекарските грешки беше последно модифицирана от: април 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *