Ще доплащаме в болница за консумативи, НЗОК оряза пари

PRINT
болница настаняване

Министерство на здравеопазването и НЗОК намалиха цените за някои медицински изделия, свързани с тежки и животозастрашаващи заболявания като поставяне на стентове, бъбречно-заместителна терапия и афереза. Това се случва след приетите промени в Методиката за субсидиране на лечебните заведения. На практика сега или нуждаещите се пациенти трябва да заплащат разликата, или тя ще остава за сметка на болниците. Най-големите лечебни заведения без друго вече имат дългове от милиони левове поради недостатъчното финансиране и по старата методика.

От пациентски организации „Заедно с теб“ изпратиха до медиите писмо, с което остро възразяват срещу намаляването на средствата от Министерство на здравеопазването за бъбречно заместителната терапия и терапевтична афереза за пациенти с остра бъбречна недостатъчност след сърдечна или друга операция според Методика за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г.

Потърпевши са пациенти на всички университетски болници и такива с високо ниво на компетентност. Бъбречнозаместителната терапия е изключена от заплащане по Методиката на Клинична пътека (КП) 120 „Полиорганна недостатъчност след сърдечна хирургия“. Парадокс е, че острата бъбречна недостатъчност е задължителен индикатор за отчитане на КП 120, но изискуемата дейност не е калкулирана в цената.

„Филтрите и други консумативи за бъбречно-заместителната терапия от 774 лв са намалени и то със задна дата от 1 януари 2018 г. на 227 лв за една процедура, а пациентите обикновено се нуждаят от 6 такива, за аферезата – животоспасяваща процедура от над 4000 лв на 1040 лв (като тук пацинетите имат необходимост най-често от три). Пациентите нямат финансова възможност да доплащат. Да не говорим, че е отрязана и сумата за лекарския труд.“ Това се казва още в писмото на пациентските организации.

От НЗОК са намалили и цените на медицински изделия: за изкуствено сърце и други консумативи за пациенти със сърдечносъдови заболявания. Вместо подобни ощетяващи пациентите действия е по-добре държавата да влезе в своите контролни функции за разходи на публични средства. Това става чрез въвеждане на задължителен регистър в ИАЛ за всички медицински изделия и  контрол на цените им.

Доц. Добрин Василев началник на Клиниката по кардиология на Александровска болница потвърди, че здравната каса е намалила сумите за болниците за животоспасяващи консумативи в кардиологията, кардиохирургията. В репортаж за БиТиВи той поясни, че не вижда как занапред ще си върши работата добре. Пациентите, които се нуждаят от тези консумативи, често са възрастни с ниски пенсии и няколко заболявания. Ако кажа на една баба, която взима 150 лева пенсия, че трябва да плати само 200 лева за един стент, а на нея и трябват три, тя няма от къде да ги вземе тези пари, какво правим, това означава да я оставим да умре ли?!”, заявява доц. Василев.

[Общо: 3    Средно: 5/5]
Ще доплащаме в болница за консумативи, НЗОК оряза пари беше последно модифицирана от: април 11th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook3Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *