Ще доплащаме в болница за консумативи, НЗОК оряза пари

PRINT
болница настаняване

Министерство на здравеопазването и НЗОК намалиха цените за някои медицински изделия, свързани с тежки и животозастрашаващи заболявания като поставяне на стентове, бъбречно-заместителна терапия и афереза. Това се случва след приетите промени в Методиката за субсидиране на лечебните заведения. На практика сега или нуждаещите се пациенти трябва да заплащат разликата, или тя ще остава за сметка на болниците. Най-големите лечебни заведения без друго вече имат дългове от милиони левове поради недостатъчното финансиране и по старата методика.

От пациентски организации „Заедно с теб“ изпратиха до медиите писмо, с което остро възразяват срещу намаляването на средствата от Министерство на здравеопазването за бъбречно заместителната терапия и терапевтична афереза за пациенти с остра бъбречна недостатъчност след сърдечна или друга операция според Методика за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г.

Потърпевши са пациенти на всички университетски болници и такива с високо ниво на компетентност. Бъбречнозаместителната терапия е изключена от заплащане по Методиката на Клинична пътека (КП) 120 „Полиорганна недостатъчност след сърдечна хирургия“. Парадокс е, че острата бъбречна недостатъчност е задължителен индикатор за отчитане на КП 120, но изискуемата дейност не е калкулирана в цената.

„Филтрите и други консумативи за бъбречно-заместителната терапия от 774 лв са намалени и то със задна дата от 1 януари 2018 г. на 227 лв за една процедура, а пациентите обикновено се нуждаят от 6 такива, за аферезата – животоспасяваща процедура от над 4000 лв на 1040 лв (като тук пацинетите имат необходимост най-често от три). Пациентите нямат финансова възможност да доплащат. Да не говорим, че е отрязана и сумата за лекарския труд.“ Това се казва още в писмото на пациентските организации.

От НЗОК са намалили и цените на медицински изделия: за изкуствено сърце и други консумативи за пациенти със сърдечносъдови заболявания. Вместо подобни ощетяващи пациентите действия е по-добре държавата да влезе в своите контролни функции за разходи на публични средства. Това става чрез въвеждане на задължителен регистър в ИАЛ за всички медицински изделия и  контрол на цените им.

Доц. Добрин Василев началник на Клиниката по кардиология на Александровска болница потвърди, че здравната каса е намалила сумите за болниците за животоспасяващи консумативи в кардиологията, кардиохирургията. В репортаж за БиТиВи той поясни, че не вижда как занапред ще си върши работата добре. Пациентите, които се нуждаят от тези консумативи, често са възрастни с ниски пенсии и няколко заболявания. Ако кажа на една баба, която взима 150 лева пенсия, че трябва да плати само 200 лева за един стент, а на нея и трябват три, тя няма от къде да ги вземе тези пари, какво правим, това означава да я оставим да умре ли?!”, заявява доц. Василев.

[Общо: 3    Средно: 5/5]
Ще доплащаме в болница за консумативи, НЗОК оряза пари беше последно модифицирана от: април 11th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *