четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЧерен триъгълник в листовката пази от фалшиви лекарства

Черен триъгълник в листовката пази от фалшиви лекарства

Баркод върху най-често фалшифицираните лекарства ще гарантира на пациентите, че хапчетата, които приемат, са редовни. Това съобщи на семинар за лекарствената безопасност, организиран от Българската асоциация за лекарствена информация (БАЛИ), доц. Илко Гетов от Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София. Според експерти  най-фалшифицираните медикаменти у нас и в чужбина са антибиотиците, обезболяващите и противозачатъчните средства. Следват антидиабетичните лекарства, диуретиците, спазмолитиците, приспивателните, козметичните средства и хормоните.

Мерките срещу фалшифицирането на лекарства може да станат причина за поскъпването на медикаментите, тъй като производителите ще правят допълнителни разходи за поставянето на баркода. Той ще е уникален за всеки продукт и ще се поставя върху опаковката. Въвеждането му е съгласно директивата за фалшифицираните лекарства и трябва да се въведе от 2014 г., обясни доц. Гетов.

Уникалният код няма да се прилага за всички лекарства, а само за тези, които най-често се фалшифицират и са широко употребявани. Медикаментите ще се посочват от Европейската лекарствена агенция. Баркодът ще позволи на всеки етап от веригата за разпространение да се знае къде, колко опаковки и на кого са продадени. Всяко лекарство ще може да се проследява по пътя от производителя по потребителя. За целта в аптеките ще бъдат монтирани четящи устройства и нов софтуер. Инвестицията за търговците на дребно е за около 300 евро.

Маркировката ще бъде и вътре в листовката – черен триъгълник ще насочва вниманието на пациентите да бъдат бдителни, когато използват това лекарство. Фалшивите лекарства се разпространяват в Европа най-вече чрез нелегалниинтернет сайтове.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -