Безплатна ваксина за грип осигурява държавата за хора нас 65 г.

PRINT
ваксина грип

Възрастните хора на 65 г. и над тези години ще могат да получат безплатна ваксина срещу грип. След като миналата година правителството прие Национална програма за намаляване на заболяемостта от сезонен грип, за този сезон са отпуснати средства за закупуването на препаратите. В момента тече договаряне с дистрибуторите на противогрипни ваксини, казаха от НЗОК. Вероятно до месец-месец и половина процедурата ще приключи, а личните лекари ще могат да заявят нужните им количества по специален ред. Пациентите, които отговарят на критериите на програмата (на и над 65 г.) ще могат да получат безплатната ваксина направо при личния си лекар.

Общопрактикуващите лекари тълкуват като ограничение предвидения за тази зима обхват от 10%. Не е ясно какво да правим, ако се явят повече желаещи, каза пред БиТиВи д-р Гергана Николова, ОПЛ от София. В края на Националната програма, която е за периода  2019-2022 г. се очаква имунизационният обхват на целевата група да достигне 25%.

Кога и как се слага ваксина срещу грип при малки деца?

От МЗ уверяват, че няма да има недостиг на ваксини. Ето какво припомнят още от министерството.

Имунизацията срещу грип е включена като препоръчителна съгласно Наредба № 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България. Препоръчва се ежегодно на всички лица, навършили 65 години, както и на други лица: възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от някои хронични заболявания, за живеещи в организирани колективи (специализирани институции за предоставяне на социални услуги, военни поделения, общежития и др.), за лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.) или лица, които могат да заразят високорискови пациенти (членове на семейството, персонал на лечебни, здравни и социални заведения).

Противогрипната ваксина – най-важното, което трябва да знаете

В България имунизационният обхват с грипни ваксини е твърде нисък, като за периода 2013-2017 г. средният обхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 – 2,61%). Обръщаме внимание, че изчисленията са на базата извършени продажби, а не на реално приложени дози. Поради изключително ниския обхват с ваксината Министерство на здравеопазването разработи Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип  2019-2022 г.

Целева група на Националната програма са най-уязвимите – а именно лицата, навършили 65 г. Имунизацията срещу сезонен грип е особено важна за хората в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60%, а смъртните случаи с 80%.

Целта за първата година от влизане в действие на Програмата е да се постигне 10 % имунизационен обхват, който да се повишава плавно всяка следваща година от действието на Програмата, като през 2022 г. той трябва да бъде 25%.

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Безплатна ваксина за грип осигурява държавата за хора нас 65 г. беше последно модифицирана от: септември 12th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *