В болница „Пловдив“ спестиха операция на бебе с гигантска киста

PRINT
alt

Детски лекари от болница „Пловдив“ спасиха от тежка операция бебе, родено с гигантска киста, заемаща половината корем на новороденото момиченце.

Първоначалното предположение било, че огромната формация е от левия бъбрек. Бързо се появили съмнения, че има възможност да е на яйчник, матка, черва и или други коремни органи. Специфични изследвания – с ядрено-магнитен резонанс и DTPA гама камера, потвърдили тезата на завеждащата на детското отделение в болница „Пловдив“ д-р Анеса Георгиева, че се касае за мултикистична бъбречна дисплазия.

Това е относително честа аномалия при новородени и се среща при 1 на 4000 деца, като при момченцата случаите са два пъти повече, отколкото при момиченцата, обясни тя. Развива се по време на бременността, преди нефрогенезата. Детето се ражда с формация от кисти, без функция на бъбрека, като липсва уретер или е само зачатъчен. Обикновено малформацията е едностранна, но съществуват и пациенти, при които са засегнати и двата бъбрека. За съжаление това е фатално за бебето. Обикновено се среща спорадично, но е описана и фамилност, като се допуска ,че ген PAX 2 е „носител“ на аномалията, продължава д-р Георгиева.

Своите наблюдения върху 29 пациенти с мултикистична бъбречна дисплазия през последните 20 години от работата си тя представи на Световния конгрес по детска нефрология, приключил преди дни в китайския град Шанхай, в който участваха над 1500 лекари от всички континенти.

Споделих своя опит в диагностиката, проследяването и подхода при лечението на вродената аномалия. От 29-те случая, които съм наблюдавала, 19 са при момчета и 10 при момичета. Въпреки че е изключително рядко, за тези години успях да проследя и новородено с двустранна изява на тази аномалия. При повече от половината от случаите диагнозата бе поставена след раждането. Затова смятам, че е необходимо да се прави ултразвуков скрининг на бебетата веднага след раждането, подчерта тя.

Около 40% от децата, диагностицирани пред 2000 г., са претърпели операция за премахване на бъбрека. Оттогава насам е важно да се отбележи, че при над 60% от неоперираните и проследени в отделението деца заболяването е претърпяло пълна регресия. Поради тази причина ние не препоръчваме операция при липса на усложнения, каза завеждащата. Така на малчуганите се спестява оперативната намеса, като малките пациенти активно се наблюдават от детски нефролог.

Това съвременно лечение е приложено и на момиченцето с гигантската киста в коремчето му. В детското отделение се проследява регулярно и мога да кажа, че за 6 месеца образуванието започва да минава в обратно развитие – започна да намалява, увери д-р Георгиева. На световния конгрес в Китай презентацията на д-р Георгиева, единствен представител на България на научния форум, предизвикала огромен интерес сред колегите й.

Click to rate this post!
[Total: 10 Average: 3.2]
В болница „Пловдив“ спестиха операция на бебе с гигантска киста беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova
loading...

One thought on “В болница „Пловдив“ спестиха операция на бебе с гигантска киста

  1. Paramedic каза:

    Френски и български хирурзи извършиха уникални лицево-черепни операции на деца в болница Свети Георги

Comments are closed.