Хапче за левкемия спира и други видове рак

PRINT
високо кръвно лечение

Хапче за левкемия, което стимулира имунната система, може да бори и други видове рак. Освен това то може да предотвратява завръщането на болестта, като спира растежа на тумора. Като медикаменти за левкемия лекарството показало такъв успех, че дори пациентите, които карали на пласебо в клиничните проучвания, били превключени веднага на лечение с него от етични съображения.

Сега обаче за първи път то се тества при други видове рак. Проучването, публикувани в сп. „Нейчър“ от британски учени, дава за първи път доказателства, че медикаментът съществено ограничава растежа на тумори и предотвратява метастазите. Също така намалява вероятността от рецидив на различни видове рак.

Туморът потиска имунитета като произвежда ензима p110, който затруднява организма да се справи с болестта. Лекарството помага, като потиска именно този ензим. Така позволява на тялото да активира собствената си защита и да се справи ефективно с рака.

При тестове върху мишки с рак на гърдата броят на оцелелите се удвоил в сравнение с гризачите, при които ензимът бил активен. Съответно и туморът се разпространявал по-слабо. Преживяемостта след хирургично отстраняване на тумора на гърдата също осезаемо се подобрила. Учените установили също така, че като последица от успешното потискане на ензима имунната система успява да развие по-ефективна памет и да победи рака.

Терапия, която тренира имунната система да разпознава и унищожава раковите клетки, показва, че открива нови хоризонти в лечението на различни типове рак, казва проф. Ник Джоунс, директор на изследователския институт за рака в Манчестър. Тези първи резултати на учените обаче трябва да бъдат доразвити, за да се стигне до по-ефективно лечение на някои тумори като този на панкреаса, които спешно се нуждаят от по-добра терапия. Лекарството може да стигне сравнително бързо до пациентите с новите си предназначения, тъй като вече е преминало клинични изпитания при хора.

Източник: Daily Mail

[Общо: 4    Средно: 3.5/5]
Хапче за левкемия спира и други видове рак беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *