Реклама
Начало Изследвания Тропонин – най-важното изследване при инфаркт

Тропонин – най-важното изследване при инфаркт

0
имунна система
Реклама

Тропонин е протеин, който се отделя в кръвта при увреждане на сърдечния мускул. Повишените му стойности са индикатор за инфаркт. Типични за сърдечния мускул са кардиалният тропонин I и тропонин Т.

Кога се изследва тропонин

Лекарят определя концентрацията на тропонин в кръвния серум преди всичко тогава, когато има подозрение за инфаркт. Тогава умира част от сърдечния мускул – като последствие на запушването на съд. Кръвта не може да достигне до засегнатата част от сърцето. Дори минимална увреда на сърдечния мускул може да повиши кардиалния тропонин в кръвна. Затова тази стойност е най-важното лабораторно изследване за поставянето на диагнозата инфаркт.  

Вижте още: Какво разкриват различните елементи на кръвта

Кои стойности са нормални

Реклама

В кръвта на здравите хора кардиалният тропонин практически не се открива. Възможно е при определени случаи при много прецизно техническо изследване да се идентифицират минимални количества тропонин Т и тропонин I.  

  • Тропонин T до около 0,03 μg/l
  • Тропонин I до около 0,014 μg/l

При съмнение за инфаркт – например ако пациентът има характерните силни болки в гърдите, изследването на тропонин може да се назначи паралелно с други методи на изследване, например ехографско, за да се подкрепи правилната диагноза.

Повишените стойности на тропонин сочат с голяма вероятност увреждане на сърцето. От друга страна, ако стойностите на този протеин останат в рамките на нормалното в следващите 12 часа, инфарктът е малко вероятен, дори човек да има някои други симптоми.  

Има и други лабораторни стойности, които може да се назначат при съмнение за инфаркт – например ензима CK-MB на сърдечния мускул. Тези на тропонин обаче имат най-голяма тежест за диагнозата.

Понякога повишените стойности на тропонин имат друга причина – например при белодробна емболия (запушване на белодробна артерия от тромб). Други възможни причини са нараняване на сърцето при злополука, операция или някои сърдечни заболявания.    

Консултант проф. Петер Лупа, Институт за клинична химия и патобиохимия, Технически университет на Мюнхен

Реклама

Exit mobile version