Реклама
Начало Изследвания Тромбоцитите по-важни за имунната система от белите кръвни телца

Тромбоцитите по-важни за имунната система от белите кръвни телца

0
Реклама

Тромбоцитите (кръвни плочици) изглежда играят много по-важна роля за нашата имунна система, отколкото се смяташе досега. Това става ясно от проучване на експерти от Университет Лавал и Университетския болничен център (CHU) на Québec Research Center.

Те първи в имунната система реагират при инфекция

Досега основно се акцентира върху значението им за кръвосъсирването (коагулацията) и оздравяването. Сега се оказва, че тромбоцитите, а не белите кръвни телца, са първите бойци на имунната система, когато в кръвта попаднат вируси, бактерии или алергени. Откритието, публикувано научното издание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), отваря възможност за нови начини на лечение при пациенти със септичен шок. Той може да е причинен от вирусна или бактериална инфекция. Ще помага и на хора с автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и лупус.

Когато чуждо тяло навлезе в кръвта за първи път, то води до образуването на антитела. Това поясни Ерик Бойлар, водещ автор на проучването и професор в Медицинския факултет на Университета Лавадл. Следващият път, когато тези антитела срещат същото чуждо тяло, те бързо се прикрепват към повърхността му. Така образуват комплекси антиген-антитела, които предизвикват възпалителен отговор.

Реклама

Вижте още:

Тромбоцитите – растат при възпаления, падат при липса на витамини

5 кръвни изследвания при безпричинна умора и отпадналост

Ери Бойлар тромбоцити имунна системаТромбоцитите имат рецептори, които разпознават тези комплекси. Така проф. Бойлар (на снимката) и екипът му предположили, че тромбоцитите са участвали във възпалителния процес. За да тестват своята хипотеза, те създали комплекси антиген-антитела в кръвта на мишки. Използвали вирус, бактериален токсин и алергенен протеин.

Резултатите много си приличали и в трите случая. Мишките показали класическите симптоми на септичен или анафилактичен шок. Телесната им температура паднала, появили се тремор, нарушена сърдечна функция, вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове) и загуба на съзнание.
Тестовете били повторени върху мишки с отстранени почти всички тромбоцити и върху мишки без комплексни рецепторни антиген-антитела върху техните тромбоцити. При тези гризачи не се наблюдавал никакъв физиологичен отговор. “Това ясно показва ключовата роля на тромбоцитите в процеса. Тромбоцитите, а не белите кръвни клетки, са първи на сцената по време на имунен отговор “, допълни професорът.

Тромбоцитите са носители на 90% от серотонина в организма

Учените установили още, че мишките изпаднали в шок, защото тромбоцитите са освободили големи количества серотонин. „Това е същата молекула като невротрансмитера в мозъка. Само че серотонинът в тромбоцитите се произвежда от клетки в червата. Тромбоцитите съхраняват серотонин – те са носителите на 90% от цялото количество серотонин в организма. В определени ситуации го освобождават, казва още проф. Бойлар.

Един от важните изводи на проучването е, че трансфузията на тромбоцитите при пациенти със септичен или анафилактичен шок може да утежни тяхното състояние. Причината е, че така увеличава количеството серотонин в кръвта. „Трансфузията остава важна, особено ако тези пациенти често показват ниски нива на тромбоцитите, но за да се предотврати проблемът, комплексните рецептори на антигена-антитела върху тромбоцитите трябва да бъдат блокирани преди трансфузията“, обяснява проф. Бойлар.

Сега екипът му изследва ролята на рецептора на антиген-антитяло при автоимунни заболявания като артрит и лупус. „Ние вярваме, че блокирайки рецептора, може да подобрим състоянието на пациента, без това да се отразява на всичко останало, което тромбоцитите правят“, отбеляза той. В проучването участвали 24 експерти. 14 от тях са от Университета Лавал.

Източник: Университет Лавал

Реклама

Exit mobile version