Реклама
Начало Изследвания Откриха как организмът сам се пази от грипа

Откриха как организмът сам се пази от грипа

0
настинка как се лекува
Реклама

Учените откриха нов елемент от самозащитата в човешкото тяло, която действа срещу грип. Това е ензимът cIAP2. Той пази белите дробове от инфекция, дава възможност да се намали степента на увреждане на тъканите при възпаление, пише в. „Таймс ъв Индия“. Откритието ще даде нови възможности да се контролира грипа, смята д-р Мая Салех.

Има смисъл да се укрепват защитните функции на организма вместо да се хвърлят сили за унищожаване на вируса. Идеалната комплексна терапия трябва да съчетава в себе си контрол на инфекцията и защита от нея. За контрола отговаря имунната система, която не позволява на вируса да се размножава в клетките и го атакува. Опити с мишки, заразени с грипа H1N1 от типа А (известен като свински), показал, че новоткрития ензим е много важен за контролираната клетъчна смърт. Той променя и активира фактори за оцеляването на клетката, предпазва организма от възпалителни и саморазрушителни процеси, известни като некроза.

Ако ензимът липсва, клетките започват да се държат по съвсем друг начин, като вредят на организма. cIAP2 не само защитава от смърт инфектираните клетки, но пази и здравите съседни клетки, разположени в съседство в същата тъкан. Това повишава устойчивостта към инфекции.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Седем прости средства срещу грипа
Грипът провокира възпаление на апендицита
Как да държим вирусите далеч през зимата
Шуслерови соли при настинка и грип
Коварна пневмония дебне при грип, каран на крак
Реклама

 

Реклама

Exit mobile version