Реклама
Начало Изследвания Ново изследване в ИСУЛ открива 22 вида вируси и бактерии в червата

Ново изследване в ИСУЛ открива 22 вида вируси и бактерии в червата

0
д-р Иван Лютаков
Реклама

Клиниката по гастроентерология в ИСУЛ разполага в нов мултиплексен фекален ПСР, който е в състояние да идентифицира над 22 редки патогена в червата (вируси, бактерии, паразити). Изследването е показано при пациенти, които страдат от хронична диария или хронични възпалителни чревни заболявания като болест на Крон, улцерозен колит, дивертикули и др.

Изследването се препоръчва при Болест на Крон и улцерозен колит

Методът е особено полезен на лекарите при хора с Болест на Крон и Улцерозен колит (най-честите ХВЧЗ). При тях е наложително да се направи преди да се започне лечение с биологична терапия. „Причината е, че биологичната медикаменти потискат имунитета при тези пациенти. Затова е важно преди започването им да няма никакви инфекции в организма, които биха понижили ефекта от лечението.“ Това обяснява д-р Иван Лютаков (на снимката с апарата). Той е специалист в най-голямата Клиника по гастроентерология у нас, която е структурата на ИСУЛ.

При пациенти с хронична диария (над 3 изхождания дневно или поне едно воднисто изхождане дневно в продължение на 3 месеца) уредът може за 2 часа да установи какъв е причинителят и да се започне адекватно лечение. „При нас често идват хора с неизяснено заболяване, които са били прехвърляни от лекар на лекар. Преминали са през няколко колоноскопии, без да се установи източника на заболяването. Накрая се оказва, че проблемът им е съвсем ясен и напълно лечим с правилния медикамент“, разказва д-р Лютаков.

Апаратът открива бързо ротавируси, норовируси, аденовируси

Реклама

Гастроентерологът допълва, че новата апаратура може да се използва за изследване и на деца. Тя може много бързо да открие ротавируси, норовируси, аденовируси при тях. Тези болестотворни причинители са много устойчиви, лесно заразяват и могат да предизвикат сериозни последици. Подходяща е за тестване при остра диария и при възрастни.

Тестването става с фекална проба, а резултатите са много по-надеждни от обикновените микробиологични изследвания, които са по-малко чувствителни и често „пропускат“ някои от по-редките причинители.

Към момента се налага пациентите сами да заплатят иновативното изследване. Засега то не се реимбурсира от здравна каса и е сравнително скъпо. Лекарят е убеден, че с навлизането му в практиката цената ще падне. „В началото така беше и с цените на ПСР тестовете при коронавирус. С масовото им навлизане стойността значително се понижи. В момента преговаряме с фирмата-производител да включим още редки причинители, които тестът да улавя, като запазим същата цена“, казва той.

Източник: ИСУЛ

Реклама

Exit mobile version