Реклама
Начало Новини Нови подварианти на Омикрон набират сила в Европа

Нови подварианти на Омикрон набират сила в Европа

0
ваксина за КОВИД-19 коронавирус
Реклама

Захлаждането на времето води до нова вълна от COVID-19 в Европа, която вече се забелязва. За това предупреждават експерти по обществено здравеопазване, цитирани от Ройтерс. Те обръщат внимание да не пренебрегваме общите мерки за предпазване от заразяване – хигиена, маски, дистанция.

30-45% ръст на постъпилите в болница

Най-новите данни на Световната здравна организация показват, че случаите в Европейския съюз (ЕС) са достигнали 1,5 милиона миналата седмица. Това представлява ръст от 8% спрямо предходната седмица, въпреки че се правят все по-малко тестове. Броят на пациентите, постъпили в болница за лечение на усложнения от коронавируса, се е увеличил значително през последните седмици. Това важи за повечето от 27-те държави в ЕС, както и за Великобритания. Все пак като цяло в света броят на случаите с COVID-19 да намалява.

Миналата седмица в Италия броят на приетите в болница с COVID-19 симптоми е скочил с 32% в Италия. Пак там пациентите в интензивно отделение са се увеличили с 21% спрямо предходната седмица по данни на независимата научна фондация Gimbe. За същия период хоспитализациите с COVID във Великобритания са се увеличили с 45% спрямо седмицата по-рано.

Учените наблюдават стотици подварианти на Омикрон

Реклама

Подвариантите BA.4/5 на Omicron все още доминират, но по-нови мутации на Omicron набират популярност. В момента учените проследяват стотици нови форми на Omicron, съобщават от Световната здравна организация (СЗО).

Очаква се ефективността на адаптираните ваксини към тях да е висока, защото те са близки до основния варинат Омикрон. Препаратите за имунизация са налични в Европа от септември. Има два вида ваксини, насочени към подвариантите BA.1, както и подвариантите BA.4/5, които се предлагат заедно със съществуващите ваксини от първо поколение. Препоръките са, те да се прилагат само на хора, които имат пълен първи имунизационен курс.

Поставянето на бустерите върви бавно

Причините са основно две. Първо – има известно объркване относно наличните видове. Необходимостта да се избере ваксина като бустер допълнително усложнява нещата. Това казват пред Ройтерс експерти по обществено здраве.

Европейски медици препоръчват най-новите бустери само за избрани групи хора. Това са възрастни хора над 65 г., както и онези, които имат отслабена имунна система поради заболяване или прием на лекарства, които потискат имунитета. 

От друга страна се наблюдава известна умора, свързана с ковид-имунизациите. „Много хора са имали някакъв епизод на COVID през последните месеци“, каза Пени Уорд, гост-професор по фармацевтична медицина в Кралския колеж в Лондон.

Някои може погрешно да смятат, че като са преминали пълен първичен курс и след това са се разболели от COVID, означава, че ще останат имунизирани. А това не е така!“,  добави тя. Може би най-голямото предизвикателство за приемане е усещането, че пандемията е приключила, което създава фалшиво чувство за сигурност.

Източник: Ройтерс

Реклама

Exit mobile version