Реклама
Начало Изследвания Изясниха рискови фактори, свързани с внезапната сърдечна смърт при децата

Изясниха рискови фактори, свързани с внезапната сърдечна смърт при децата

0
Реклама

Американски учени идентифицираха основните рискови фактори, които показват кои деца с хипертрофична кардиомиопатия са най-застрашени от смърт или се нуждаят от сърдечна трансплантация. Това заболяване е най-честата причина за внезапната смърт при млади хора. Тази информация може да помогне на лекарите да определят кой ще има най-голяма полза от трансплантационната хирургия.

Когато знаем кои от страдащите от това заболяване са в най-голяма опасност, ще можем да ги предвидим в първите места на чакащите за сърдечна трансплантация и да ги следим отблизо, обяснява ръководителят на изследването проф. Стивън Липшулц от Медицинския университет във Маями, Флорида. Сега, добавя той, идентифицирахме рисковите фактори за пациентите, които могат да се измерят при поставяне на диагнозата. Това помага да се вземат правилни решения за лечението, както и да се помогне на пациентите и техните семейства да получат представа какво могат да очакват от болестта.

Хипертрофичната кардиомиопатия е сериозно, понякога фатално заболяване, предизвикващо удебеляване на сърдечния мускул, което затруднява сърдечната функция и предразполага към сърдечна слабост и внезапна смърт. Учените използвали данните от Регистъра на педиатричната кардиомиопатия за пациентите с това заболяване, които са регистрирани през последните 20 години в 98 центъра в САЩ и Канада. Те анализирали клиничните и демографски характеристики при поставянето на диагнозата на 1085 деца до 18 годишна възраст и тяхното влияние върху вероятността от смърт и необходимостта от сърдечна трансплантация.

Реклама

Изследването установило, че с по-лоша прогноза са децата с наследствени метаболитни заболявания или с хипертрофична кардиомиопатия в комбинация с други кардиомиопатични фенотипове. По-ранната възраст, по-ниското тегло, наличието на застойна сърдечна недостатъчност, нарушена структура или функция на лявата камера на сърцето също се оказали важни рискови фактори за смърт или трансплантация. При всички форми на хипертрофична кардиомиопатия, рискът за смърт или сърдечен трансплантант значително нараства, когато в диагнозата присъстват два или повече от тези рискови фактори. Според д-р Липшулц рискът нараства значително с увеличаването на рисковите фактори.

Австралийските учени Уайнтроб и Кристофър Съмсариън коментират, че тези данни ще допринесат за ранна оценка на риска и пряко наблюдение за навременно и правилно включване в списъците за сърдечна трансплантация. Установяването на дългосрочните изгледи за развитието на хипертрофичната кардиомиопатия при по-младите пациенти, включително процента на случаите на внезапна смърт и ефекта от често използваните интервенции, трябва да бъдат главна цел на бъдещите изследвания, подчертават учените.

Изследването ще бъде представено на годишния конгрес на Европейското респираторно дружество.

Свързани теми: Алкохолът свалял кръвното? Мит е, казват лекарите

Какви са причините за внезапно спиране на сърцето?

Дефибрилатор на всяко обществено място искат кардиолози

Върнаха към живота жена, била в клинична смърт за 42 минути

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version