Реклама
Начало Изследвания Хашимото – възможни причини и симптоми

Хашимото – възможни причини и симптоми

1
Проф. Михаил Боянов
Реклама

Понижената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) е често срещано състояние при жените. Понякога то е свързано с автоимунния тиреоидит на Хашимото. Връзката между тях е толкова тясна, че понякога е трудно да се направи разграничение. Точната диагноза обаче е важна, за да се върви по правилния път на лечение.

Как се доказва Хашимото?

Две изследвания са най-важни за правилната диагноза при тиреоидит на Хашимото. Едното е изследване на антитела ТАТ и antiTPO,  а второто е ехографско изследване на щитовидната жлеза. Това разказва проф. Михаил Боянов, ендокринолог в УМБАЛ Александровска. Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване. Погрешно насочената имунна система разпознава като чужди някои от белтъците на щитовидната жлеза.

Реклама

За потвърждаване на диагнозата е ключово това да става по няколко независими критерии. Изследването на антитела е достатъчно, за да се предположи наличието на автоимунно заболяване. Важно е обаче да се знае дали и доколко е запазена функцията на жлезата. Това може да се уточни, като се изследва кръвна проба за нивата на TSH и на свободно Т4. Диагнозата се поставя при установен хипотиреоидизъм с повишено TSH и нормално или намалено свободно T4, в присъствието на антитела, пояснява проф. Боянов.

Много пациенти се питат, защо не се търсят първопричините за хашимото. Причината е, че възникването му и прогресията са свързани с повече от един фактор. Очевидно е, че има гени, които наследяваме от родителите си. Те правят човек уязвим за автоимунното заболяване. Тези гени са свързани с представяне на определени белтъчни молекули по повърхността на щитовидните клетки. Също и с отговора на имунните клетки към собствените и чужди белтъци.

Вируси и инфекции в гърлото и главата сред възможните причини

Начинът на живот също влияе много. Има сериозни подозрения, подплатени с научни факти, които свързват хашимото с различни вируси. Те се явяват като дразнител на имунната система и могат да я накара да реагира неадекватно като атакува собствените антигени. В медицинските среди като възможен причинител се обсъждат и някои бактериални инфекции. Доказано е, че те споделят близки белтъци с тези на щитовидната жлеза. Атакувайки тях, имунната система започва да атакува и клетките на жлезата.

Бактериалните инфекции в гърлото или на други места по главата като синузит или тежка ангина, са най-рискови за объркването на имунната сисетма. През големите лимфни пътища тече лимфният поток и той засяга имунокомпетентни клетки в щитовидната жлеза, която се намира отпред на гърлото. Ако инфекцията е на друго място в тялото, тя пак би могла да повлияе. По принцип възпаление, което се знае, се лекува без значение дали се опасяваме от автоимунно заболяване или не. Една инфекция може да стане опасна по много други начини. Това е причината тя да не се търси като предполагаема първопричина на автоимунното заболяване Хашимото, пояснява проф. Боянов.

Стресът също има някаква роля за развитието на заболяването, тъй като влияе на имунната система и нейната активност. Възможно е той да се окаже капката, която прелива чашата. При натрупани няколко рискови фактора и продължаващо напрежение или негативни емоции в работата например се отключва автоимунен тиреоидит. Науката обаче още не е доказала директна причинно-следствена връзка. Освен това нещата се развиват постепенно във времето. Затова не може да се каже в какъв период ще се развие заболяването.

Без добавки с йод при хашимото

Хашимото има връзка с йодната профилактика. България е сред страните, където трапезната сол е обогатена с йод. Има данни, че това влияе за увеличаването на автоимунните заболявания. Ползите от йодната профилактика обаче категорично са много повече от негативния ефект. Затова и тя продължава. В районите, където има йоден дефицит, честотата на гушата, на възли и рак на щитовидната жлеза е много по-голяма. В България гушата е била много по-разпространена преди години, отколкото сега. На пациенти с Хашимото обаче категорично не се препоръчва да приемат хранителни добавки или растителни препарати, които съдържат йод (с орехчета или водорасли).

Честотата на хашимото вероятно се увеличава и защото все повече хора се изследват.  Казано иначе, няма една единствена първопричина за автоимунното заболяване. Затова е почти невъзможно тя да бъде ясно идентифицирана и бъде отстранена.

Диагнозата тиреодит на Хашимото – кои са изследванията

Автоимунният тиреоидит се среща пет пъти по-често при жените. Една от 10 има хашимото. При мъжете тези пациенти са едва 2%. Добрата новина е, че в половината случаи функцията на щитовидната жлеза не е нарушена. Липсват симптоми, затова в този стадий заболяването не се открива по правило. Няма никакви здравни рискове за засегнатия.

Това е основната причина да не се предлага масов скрининг за откриване на болести на щитовидната жлеза. Ако се проведе такъв масов преглед, населението, ще се види, че има огромен брой еутироидни хора (с антитела, но с нормална функция на жлезата), при които не се налага никакво лечение. Целта на всеки скрининг е да се открият хора, които  трябва да се лекуват.

В 95% случаите на хашимото, при които има изявени симптоми, става дума за намалена функция на щитовидната жлеза. Почти половината имат  минимално намалена функция или т.нар. субклиничен хипотиреоидизъм, където няма оплаквания. В този период е трудно да се постави диагноза. Това може да стане случайно – например ако човек се изследва по някакъв повод. По-лесно е да се открие при повишена функция на щитовидната жлеза, но това са само 5% от случаите от новодиагностицираните.

Симптомите при хашимото могата да са:

  • умора;
  • сънливост;
  • прескачане на сърцето;
  • депресивни настроения;
  • трудно концентриране и др.

Хашимото трябва да се търси целенасочено, ако вече е открито друго автоимунно заболяване – диабет тип 1, витамин В12 дефицит, пернициозна анемия и др. Целта е да се хване в момент, когато все още не са настъпили във функцията на щитовидната жлеза. Профилактичното изследване включва двете антитела – тиреоглобулинови антитела (ТАТ) и перосксидазни (антиТПО).

Автор Ина Димитрова

Реклама

1 коментар

  1. Тиреоидит Хашимото является аутоиммунным заболеванием щитовидной железы, и появляется у генетически склонных к нему людей.

Коментарите са затворени

Exit mobile version