Реклама
Начало Изследвания Доц. Румен Димитров: Хепарин или аспирин при бременност

Доц. Румен Димитров: Хепарин или аспирин при бременност

0
доц. Румен Димитров гинеколог Майчин дом
Реклама

На много бременни у нас погрешно се изписва нискомолекулярен хепарин, когато се открие, че жената има специфична генна мутация за тромбофилия, сподели началникът на Клиника по обща и урогинекология в “Майчин дом” доц. Румен Димитров. Той добави, че в момента наблюдава свръхпредлагане на изследвания при бременност без разумна обосновка на тяхната необходимост и без адекватна интерпретация на резултатите от тях. Вероятната причина е или комерсиална, или желанието на специалиста да блесне като особено компетентен.

Кога се прави изследване за вродена тромбофилия

Една от тези излишни процедури е изследване за вродена тромбофилия на жени без анамнеза за трудности със забременяване или спонтанни аборти. Данните бяха изнесени по време на XX-ата юбилейна конференция на фондация МОСТ (17-19 септември 2021 г.) уместни и неуместни практики за проследяване на бременността, които вижда всекидневно. 

Реклама

Алергиите през бременността – най-важното, което трябва да знаете

Проблемът е, че се създава излишен стрес за бъдещите майки, предписват им се ненужни медикаменти. 15% от жените са носители на гена PAI-1 4G/5G, който се асоциира с тромбофилия. Когато жената по принцип е здрава и бременността не е рискова, не е редно жената рутинно да се изследва за този ген и още по-малко е редно да и се изписва нискомолекулярен хепарин до края на бременността, коментира специалистът. 

Има определени патологии, при които бихме могли да очакваме усложнения и тогава е добре да се направи изследването за гена. Но търсенето му при напълно здрави бременни и без ясна обосновка е неуместно. 

Какво е фибриноген, кога се променя, как е при бременност

Намалената тромболиза не се влияе от хепарина

Друг аргумент на доц. Димитров е, че точно при тази сравнително често срещана мутация  – PAI-1 4G/5G, хепаринът не помага, защото не е повишена съсирваемостта, а тромболизата е намалена. Това лекарство няма да окаже влияние върху процеса на тромболиза. По този въпрос има много публикации в световната литература, категоричен е доц. Димитров. 

Има случаи, когато такова изследване трябва да се прави – при високорискови придобити тромбофилии, при пациенти с автоимунни заболявания. Например жените с лупус са много заплашени от фатален изход. При тях правилната терапия по думите на доц. Димитров екомбинация от хепарин и аспирин.

В други случаи – при бременните, които имат проблем с плацентацията, аспиринът е този, който доказано върши работа. Има световни проучвания, които се категорични, че това най-просто и познато от 100 г. лекарство върши най-добра работа. Дава се в доза 150 мг аспирин от третия месец, когато обикновено проблемът се открива – на базата на анамнеза или ранен скрининг. За проблем с плацентацията може да се мисли, когато жената има склонност към повишено кръвно налягане, с доплер се открият нарушения. Аспиринът се спира около месец и половина преди термина. 

Магнезий – ползи при диабет, бременност и други състояния

Индикациите, при които се изследва този ген?

Генът за тромбофилия се изследва, когато човек има някакви минали инциденти в живота си – тромбози, тромбофлебити, емболии. Тогава може да се очаква проблем с кръвосъсирването. Тази особеност не е свързана с възрастта – или го имаш, или го нямаш. 

Профилактика се налага и при жени, които са минали през операции, залежават се. Особено някои операции са рискови за дълбоки тромбофилии. Но не е оправдана да се дава ей така, заради открит някакъв ген, обобщава доц. Димитров.

Автор Ина Димитрова 

Реклама

Exit mobile version