Реклама
Начало Интервю Всеки случай на пострадал от ваксини се разследва

Всеки случай на пострадал от ваксини се разследва

0
Реклама

Доц. Павел Теохаров ръководи отдела по вирусология към Националния център по заразни и паразитни болести. През последните дни в интернет усилено се върти информация за хиляди пострадали от лицензирани ваксини в света, информацията уж се укривала. Възможно ли е да се скрият сериозни инциденти в САЩ или Европа, питаме националния консултант по вирусология.

– Доц. Теохаров, може ли да се скрие от обществеността информация за хиляди пострадали от ваксини по света? Твърди се, че някои са починали или развили тежки заболявания…

Реклама

– Това е абсурд. В САЩ има център за контрол на заразните заболявания, а и във всяка европейска страна има аналогична институция, която прави проверки и разледва всяко докладвано по-сериозно усложнение. Рутинна практика е да се правят клинични проучвания и проследяване във времето на ваксинирани и неваксинирани. По правило се вземат две групи – ваксинирани и неваксинирани. Те се наблюдават и проучват дали в едната няма ръст на някакви заболявания. Тези проучвания се правят по строги научни критерии и фалшифициране на данни е невъзможно, тъй като се наблюдават от различни институции.

Ваксината срещу рака на маточната шийка напоследък често е обект на обвинения, че вреди. Въпросите около нейната безопасност не са актуални, понеже тя се прилага от 10 г. и вече е лицензирана в 110 страни. Към средата на 2012 г. в света има приложени над 90 млн. дози. На едно момиче се поставят три дози, а това значи, че имунизираните са около и над 30 млн., като се включат и получилите до момента една или две дози. На фона на тази цифра случаите, за които се съобщава, че са възникнали, са изключително малко. Изказвани са предположения, че появили се след имунизацията заболявания може да са свързани с нея. Сериозни проучвания обаче са показали, че става въпрос на ваксиниране на фона на скрито заболяване. При едно от момичетата в Великобритания, което умира скоро след поставянето на ваксинална доза, намират медиастеном – особен вид рак в гръдния кош. Великобритания има около 10-годишен опит с ваксината срещу папилома вируси. В Австралия покритието сред младите момичета и жени също е изключително високо, но няма докладвани инциденти. Когато се ваксинират децата е важно да се направи поне един общ преглед, за да се оцени общото състояние на организма. Така могат да се избегнат рисковете.

– Какви са съставките на новите ваксини?

– България вече има опит с една рекомбинантна ваксина – тази срещу хепатит В, която се прилага по задължителния имунизационен календар от 20 г. По същата технология е произведена и ваксината срещу рака на маточната шийка. Те съдържат само вирусни белтъци – субвирусни частици без нуклеиновата киселина, т.е. не съдържат инфекциозен компонент. Центърът по заразни болести има свое проучване за ефекта от ваксината срещу хепатит В, което скоро ще бъде публикувано в престижно международно научно списание.

15 г. след поставянето й екип от наши учени тества при младежи какъв е имунизационният им статус. В него участват специалисти от центъра по заразни болести и д-р Ани Кеворкян от Медицинския университет в Пловдив. Проучихме способността на тези деца да изграждат защитни антитела срещу хепатитния вирус. Установихме, че дори 15 г. след  това всички са способни да произвеждат антитела. Това означава, че ваксините притежават имуногенност, която е основата тяхната ефикасност. Вече се усеща и ефектът на национално ниво – заболеваемостта от хепатит В рязко е паднала при имунизираните деца, а той е виновен поне за 50% от случаите на цирози и за част от тези с рак на черния дроб.

Ако успеем да постигнем добро покритие, ваксините срещу рака на маточната шийка също ще доведат до рязко снижаване на заболеваемостта. България е водеща по това заболяване в Европа, а всеки ден една жена у нас умира с тази диагноза.

– Защо тогава според вас се спори за безопасноста на регистрирани в много страни ваксини?

– Причината е, че понякога дори медици си позволяват да изказват съмнение. Ваксините обаче са единственият начин за предпазване от инфекциозните заболявания. Истинският дебат според мен е за трайността на имунитета, а не за безопасността, която е проучвана многократно в различни страни в продължение на години. От есента у нас предстои да бъде въведена като безплатна ваксината срещу рака на маточната шийка. У нас са регистрирани два препарата.  Нито един не съдържа нито инфекциозен материал, нито токсични съставки, които биха представлявали риск.

Очаквам успехът на ваксинацята срещу хепатит В да се повтори и при новата за 12-годишните момичета. Условието е да постигнем добро ваксинално покритие. В Австралия, където това е факт, се забелязва и друг ефект – предпазени са и неимунизирани жени. Това е колективният имунитет, който спомага за снижаване разпространението на заболяването. Вирусът не намира почва за размножаване, защото среща имунизирани деца.

При ваксините срещу папиломния вирус данните за нейната ефикасност са отлични за 10 г. период. Тя предпазва от най-онкогенните типове на вируса и редица по-слобо онкогенни. Има и модели, които показват, че ефективността от тях ще продължи поне 20 г. За съжаление с тази ваксина имунизираните у нас до момента са едва няколко хиляди. Сега се очаква броят им да нарасне, след като трите дози ще могат да се получат безплатно при джипито от есента.

– Имате ли оплаквания от ваксинираните досега, някакви усложнения?

– Нямаме нито едно оплакване за съществено усложнение от ваксинираните досега. Възможно е обаче предпазващият ефект да не е толкова висок, ако ваксината е сложена на момиче, което вече има някаква хронична инфекция. И двете ваксини ще се реимбурсират, пациентът ще може да избира. Препаратът ще се получава само по желание, за да се избегне случая на Румъния. Там бяха закупени ваксини за всички момичета на 12 г., но отидоха едва 5%. Причината за ниската активност в началото е главно поради липса на информация.

Следим всяка ваксинална практика с висока доза критичност. Ако има някакви неблагополучия, те се огласяват, информацията не се крие. Ето пример – след десетилетия на изключително успешна практика с живата ваксина срещу детски паралич, имахме два инцидента, предизвикани от нея. Това станало точно когато се преминавало от жива към убита ваксина. От нея вече бяха приложени 700-800 хиляди дози. Представете си обаче и това – на 100 заболели от детски паралич деца едно умира или остава инвалид. Равносметката за лекарите е тази – с ваксините сме спасили десетки хиляди деца от осакатяване или смърт.

– Дава ли България достатъчно за васини?

– За ваксинопрофилактика държавата влага 40 млн. лв. годишно. Това е нищожно малко на фона на милиардите, давани за лечение. Новата ваксина срещу папилома вируси ще е безплатна само за 12-годишните. Това е най-добрата възраст за ваксинация – преди началото на половия живот. 4-5 г. след първия сексуален контакт поне половината момичета са инфектирани с вируса, казва специалистът. Тогава ваксината вече не е така ефективна, колкото преди това. В редица случаи имунната истема на човека се справя сама с вируса. Но при около 20% инфекцията е хронична и води до предракови и ракови състояния.

Важно условие имунизациите да бъдат успешни, е да се постигне добро покритие. Лично аз ще приема за успех, ако отчетем 10-20% ваксинирани момичета първата година. В Австрия ваксинират дори и момчетата, защото целта е максималното елиминиране на вируса от обръщъщение.  Благодарение на ваксините например едрата шарка изчезна в целия свят, а тя беше заболяване с много висока смъртност.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Реклама

Exit mobile version