понеделник, 13 май, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСпасиха родилка, чиято кръв не може да се съсирва

Спасиха родилка, чиято кръв не може да се съсирва

Две млади жени с изключително високорискови бременности спасиха екипите на СБАЛАГ „Майчин дом“. Първият сложен случай е свързан с екстремно ниски стойности на тромбоцитите (тромбоцитопения) при 36-годишна жена от Велико Търново.

Първият случай: автоимунно състояние – саморазрушаване на тромбоцитите

Бременността на жената протича леко, докато в седмия месец чрез кръвни изследвания не се установяват ниски нива на тромбоцитите и нарушение в кръвосъсирването. Жената е хоспитализирана два пъти в болницата във Велико Търново и е насочена към „Майчин дом“, където също пролежава за кратко. По план е трябвало да постъпи „Майчин дом“ месец преди раждането, но поради преждевременно изтичане на околоплодните води, е приета по спешност в 38 г.с.

Майката пристига с тромбоцити 20 гр/л, докато нормалните стойности би трябвало да са между 140-440 гр/ л. При нея касае за автоимунно състояние, свързано със саморазрушаване на тромбоцитите от самия организъм. В този случай поради невъзможност за кръвосъсирване, не може да се премине нито към раждане, нито към оперативна интервенция.

„В дадения случай майката и бебето са като скачени съдове, когато тя е зле и то също е в риск. Бебето също е предразположено към ниски стойности на тромбоцити и има голям риск веднага след раждането да започне да кърви. И тези бебета трябва да бъдат извадени максимално бързо, за да не страдат“, това обясни д-р Любомир Джеров, акушер-гинекологът извършил секциото.

Ефективна схема с медикаменти вдига тромбоцитите

 „Благодарение на бързите действия и добра комуникация с колегите от Хематологията чрез вливане на тромбоцитен биоконцентрат и ефективна схема с медикаменти, успяхме частично да повишим тромбоцитите до 69 гр/ л и да осигурим безопасност за пациентката и повече сигурност за екипа.

Нашата болница е мястото където се концентрират всички тежки случаи от страната, но се справихме с чест – родихме живо и здраво бебе Даниел“, коментира д-р Любомир Джеров, началник на Родилно отделение.

„Абсолютно всички са страхотни професионалисти и съм изключително благодарна, че се погрижиха за мен и бебето. Наложи се цезарово сечение поради малко разкритие 36 часа след изтичането на водите. Лекарите се притесняваха, че може да тръгне инфекция към бебето. Всички екипи работеха като една перфектно смазана машина и имаха няколко варианти за план на действие.“, сподели с признателност 36-годишната Анна Бонева, която е в стабилно състояние заедно с бебето.

Втората родилка е с отлепване на плацентата

При втория случай се касае за 26-годишна жена от Берковица, на която й е направено спешно цезарово сечение в 33-та г.с. поради отлепване на плацентата (абрупцио) от мястото й на прикрепване към матката. Това е тежко животозастрашаващо състояние както за майката, така и за бебето, в повечето случаи е съпроводено с детска смъртност. Родоразрешаването е извършено от екипа на проф. д-р Иван Костов.

Високорисковото състояние при младата жена е настъпило в резултат на две придружаващи бременността заболявания. Това са прееклампсия и диабет тип 1 (инсулинозависим). Прееклампсията най-често започва след 20-та г.с. при жени, които са в първа бременност. Характеризира се с хипертония,  загуба на белтък и отток.

В „Майчин дом“ тези състояние се прогнозират още в първи триместър чрез утвърдени тестове за определяне на риска и изследвания в 12 г.с. Съответно тези пациентки се проследяват регулярно от акушер-гинеколог и ендокринолог и подлежат на предварителна хоспитализация. Бебето и майката са стабилни, за бебето полагат грижи неонатолозите от Клиниката по неонатология.

Източник: Майчин дом

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -