четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаСтрес и припряно хранене докарват раздразнителен стомах

Стрес и припряно хранене докарват раздразнителен стомах

Причините за възникването на раздразнителен стомах не са напълно изяснени. Има различни предположения. Ето кои са те според експерти, цитирани от немския сайт Navigator-medizin.de.

Смущения в подвижността на стомаха

Смущения в моториката на стомаха, при която поетата храна остава твърде дълго в стомаха или пък твърде бързо тръгва към тънките черва, са добро обяснение на проблемите при раздразнителния стомах. Как обаче се стига до смущенията в подвижността на стомаха, още не е напълно ясно.

Смущения на нервната система в стомаха

Нервите в стомашната стена могат да станат свръхчувствителни на дразнене при разтягане след нахранване и по този начин да провокират оплаквания. Но и за това не е напълно изяснено дали предизвиква болки в стомаха.

Психично натоварване

Категорично психичното натоварване може да направи оплакванията по-интензивни. Възможно е също така стресът да е фактор, който отключва причините номер 1 и 2, и така да се стига до неприятните симптоми.

Припряно и нервно хранене, лоши навици на масата

Ако се храним твърде припряно или неконцентрирано, например докато водим делови разговори, може да предизвикаме или влошим симптомите. Лошо сдъвканата храна, погълната с недостатъчно слюнка натоварва стомаха. Същото е и при погълнатия с нея въздух, който издува стомаха. Ако се оплаквате от раздразнителен стомах, опитайте да избягвате поне тези често срещани грешки. Понякога само това е достатъчно, за да се получи облекчение. Някои хора откриват, че определени храни предизвикват симптоми. В такъв случай трябва да ги избягвате.

Пушене

Вероятно самото пушене не е достатъчно като самостоятелна причина за появата на дразним стомах. Много пушачи нямат такива проблеми. Доказано е обаче, че пушенето дразни стомаха и може да направи симптомите по-интензивни или да ги отключи при съответното предразположение (по-чувствителен стомах).

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -