Реклама
Начало Здравна политика Нов ред за отпускане на ваксини срещу COVID-19 към ОПЛ

Нов ред за отпускане на ваксини срещу COVID-19 към ОПЛ

0
д-р Стойчо Кацаров
Реклама

До утре, 18 май, регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места, става ясно от нова заповед № РД 01-350/17.05.2021 г.  на министър д-р Стойчо Кацаров. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19.

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, ОПЛ и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

Реклама

Кога и как се получава сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записването.

В заповедта се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

Линк към заповедта >>>

Пази ли БЦЖ ваксината от коронавирус COVID-19?

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version