Реклама
Начало Здравна политика 77 млн. лв. повече за здраве през 2013 г., реши надзорът на...

77 млн. лв. повече за здраве през 2013 г., реши надзорът на касата

0
преглед белия дроб
Реклама

Бюджетът на здравната каса през 2013 г. ще е 2 710 276 000 лв., реши днес Надзорният съвет на финансовият институт. Това е с около 77 млн. лв. повече от 2012 г., но към НЗОК ще преминат много дейности, които сега се осигуряват от Министерството на здравеопазването като ваксини, ин витро, спешната помощ и др. Увеличението на бюджета ще е изцяло за сметка на здравните вноски, които хората правят, тъй като трансферът на държавата – тоест парите за студенти, пенсионери и някои категории служители, остава непроменен 941 млн. лв.

За да влезе в сила, бюджетът на касата трябва да бъде внесен в парламента, обсъден и приет от депутатите. В Пловдив днес министър Десислава Атанасова потвърди, че ще иска повече пари за здравеопазване – с 21 млн. лв. отгоре, но те трябва да бъдат одобрени от правителството.

Водещите специалисти в различни медицински направления се събраха днес следобед в парламента, за да обсъждат мерките, които могат да влязат в бъдеща стратегия на МЗ и да додеват до подобряване на здравето на нацията. Презентацията, представена от зам.-министър Десислава Димитрова бяха описани всички сектори на здравеопазването, като населението бе разделено в 4 възрастови групи – малки деца до 9 г., младежи от 10 до 19 г., активна група от 20 до 65 г. и над 65 т. Целите изобилстваха от понятия като „повишаване на ефективността“, „реорганизация“ и „реформи“. Тя ще бъде качена на сайта на МЗ, а всеки, който желае, може да дава конкретни предложения до края на годината. На тази основа ще се формулират конкретни мерки и ще се търси финансиране от еврофондове.

Реклама

От пациентски организации отбелязаха, че подобна стратегическа рамка няма смисъл да бъде обсъждана, ако липсва финансов план към нея.  Припомниха, че в годините няколко пъти са приемани подобни насоки за развитие на здравеопазването, но след като станело ясно, че за това са необходими сериозни инвестиции, проектът потъвал в забвение. Председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов дори беше донесъл стара стратегия от 2001 г, подвързана в книжка. Ако всичко тук беше изпълнено, българското здравеопазване нямаше да има никакви проблеми, отбеляза той.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version