Удължават безплатните прегледи за глаукома в Пловдив

PRINT
преглед при глаукома

Безплатните очни прегледи за глаукома в болница „Централ Хоспитал“ в Пловдив ще продължат още две седмици – до 29 март включително, заяви началникът на Отделението по Очна хирургия и Очни болести д-р Димитриос Власиадис.

Интересът на пациентите е огромен и предвидените часове се оказаха недостатъчни за всички желаещи да се консултират, посочи завеждащият. Той припомни, че прегледите се провеждат след предварително записване на тел: 0879/097-074, без да се изисква направление от личния лекар.

Кампанията, която се провежда със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите, бе организирана по повод Международния ден за борба с глаукомата, който по традиция с отбелязва през март. Фокусът на офталмолозите бе насочен към това заболяване, защото настъпва без симптоми, но категорично. Необходимо е да отбележим, че всеки десет години от живота удвояват риска от глаукома – тя е най-често срещана при над 60-годишните и все още рядко се среща под 40 г.

Болестта е вторият най-чест причинител на слепота в света и засяга около 50 милиона души. По този показател тя отстъпва само на катарактата. В този смисъл, глаукомата има огромно социално значение – всяка година, за лечение се изразходват няколко милиарда долара за медикаментозно, лазерно или хирургично лечение, заяви д-р Власиадис. Огромна част от случаите на глаукома и нейните усложнения могат да се избегнат, ако се обърне внимание на профилактиката, което на практика означава само един преглед при очен специалист.

[Общо: 2    Средно: 4.5/5]
Удължават безплатните прегледи за глаукома в Пловдив беше последно модифицирана от: март 18th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *