Реклама
Начало Заболявания и лечение За какво помагат препарати от боровинки?

За какво помагат препарати от боровинки?

1
Реклама

През Втората световна война английските пилоти забелязали, че нощното им зрение се подобрява при консумиране на конфитюр от черни боровинки. В резултат на това учените установили полезните качества на този плод върху зрението. Още в дълбока древност са го използвали при диария, хемороиди, пикочни инфекции и скорбут.

Плодовете съдържат определени танини и са богати на антоцианоциди, флавоиди и различни пигменти. Те са мощни антиоксиданти и помагат срещу разпадането на клетките.

Лечебно действие на черната боровинка

Препаратите от черна боровинка увеличават чувствителността на ретината към светлината и нейните регенеративни способности и по-лесното адаптиране в тъмнината. Укрепват капилярите и подобряват кръвоснабдяването на окото.

Реклама

Екстрактът подобрява кръвната циркулация благодарение на високото съдържание антоцианоциди. Той се препоръчва при разширени вени, възпаления и хемороиди.

Червена боровинка при кръвно и атеросклероза

червена боровинкаПлодовете на червената боровинка са много ценни и полезни. Използват се при скорбут и авитаминоза. В тях се открива наличие на желязо, йод, калий, калций, магнезий, манган, сребро, фосфор и други минерали. Плодовете са богати и на витамини – В1, В2, С, К, РР, като съдържат големи количества витамин С и органични киселини – бензоена, лимонена, хининова, ябълчена и др.

В червената боровинка има голямо съдържание на фенол, който има силен бактерициден ефект. Тя нормализира обмяната на веществата, холестерола и предотвратява образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове.

Червената боровинка има добър ефект за укрепване на капилярите, при хипертония, атеросклероза и др. Тя може да предпазва от инфекции на пикочните пътища. Плодовете на червената боровинка притежават диуретично и дезинфекциращо действие. Те се прилагат с голям успех за лечение на камъни в бъбреците, подагра, ревматизъм, пиелонефрит и цистит. Червената боровинка е добър източник на важните за метаболизма омега-3 мастни киселини.

Червени боровинки топят тумори на дебелото черво

Инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища се срещат често в медицинската практика. Те се разделят на две основни групи – инфекции на горните пикочни пътища (пиелонефрит) и на долните пикочни пътища (цистит и уретрит).

Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. При жените се установява в около 80%, тъй като женската уретра е по-къса, по-широка и се намира до влагалището. При мъжете се установява често при уголемена простатна жлеза (доброкачествена простатна хиперплазия).

Най-честият причинител на цистита е Escherichia Coli. Доброкачествената простатна хиперплазия предизвиква нарушения в уринирането. Състоянието бавно прогресира. То изисква ранна диагностика и адекватно лечение. ДПХ се проявява клинично със симптоми на простатна обструкция – никтурия, чести позиви за уриниране, неотложност и спешност на уринирането, а понякога и инконтиненция. Може да се лекува консервативно и оперативно.

Днес има много медикаменти за консервативно лечение на ДПХ, които са равностойна алтернатива на оперативното лечение. Това са алфа-блокери, инхибитори на 5 алфа-редуктазата, фитопрепарати и др. Те не могат да излекуват радикално ДПХ. Видът на медикамента се определя от размерите на простатата, количеството на остатъчната урина, вида на ДПХ и придружаващите заболявания. Не трябва да се допуска самолечение или промяна на предписаната от специалист схема на лечение на ДПХ. Дори изписването на известните в практиката фитопрепарати не трябва да се прилага без преглед и консултация с уролог.

 

Проф. Димитър Младенов, началник на отделение по обща урология в Клиниката по урология, УМБАЛ „Александровска“

Реклама

1 коментар

  1. Сушена боровинка се продава в много магазини и има предимството, че е с дълъг срок на годност, в сравнение с прясната боровинка. Както при други дехидратирани зеленчуци, сушените боровинки са с  по-малък размер от този на пресните плодове.  Те са питателна закуска и добавят сладък вкус на любимите ми зърнени култури или салати.

Коментарите са затворени

Exit mobile version