Реклама
Начало Заболявания и лечение Вярно ли показват домашните апарати за кръвно?

Вярно ли показват домашните апарати за кръвно?

0
високо кръвно хипертония
Реклама

Домашните апаратчета за кръвно, които се слагат на китката, са неточни, предупреждават от Българската лига по хипертония. Всеки път те показвали различни стойности, затова на тях не бива да се разчита, особено ако става дума за системно проследяване на кръвното у дома при хипертоници. Кръвното се мери на лакътя, и то в лекарски кабинет, предупреждават кардиолозите.

Специалистите работят само със сертифицирани устройства. За вкъщи те препоръчват апаратите поне да са с ръкав и помпа, тъй като никой не контролира качеството на уредите с батерийки, внос предимно от Китай. Купеният от супермаркета апарат, който се слага на китката, не е проверяван дали отчита точно.

Реклама

Главоболие и световъртеж – симптоми на високо кръвно

Високото кръвно често няма симптоми, организмът се адаптира

Здравната култура у нас е ниска, много хора смятат, че щом не усещат нищо, значи всичко е наред. Организмът обаче се адаптира към високите стойности на кръвното, когато то се задържи във високите стойности. То обаче може да нанася поражения в организма и без симптоми, предупреждават лекари специалисти.

У нас за разлика от западните страни все още не се прилагат в достатъчна степен статините. Това са група медикаменти срещу високия холестерол, които могат да се дават и за превенция на инсулти и инфаркти. Една от причините мъжете да не искат да ги пият е предразсъдъкът, че водят до импотентност. По думите на специалистите обаче е по-скоро  обратното – статините подобряват кръвоснабдяването, което е от основно значение в половия живот.

Смекчават ли се критериите за хипертония?

Лечение на хипертонията – само 1/4 получават адекватна помощ

Към 1,530 млн. българи са диагностицирани с хипертония, но реалният брой на болните е 1,8-2 млн. души по данни на лигата. Много хипертоници не знаят, че имат високо кръвно. Българите не страдат по-често от хипертония в сравнение с хора от други страни, но не се лекуват достатъчно и правилно.

Само около 20-25% от болните получават терапия по съвременните стандарти, затова сме на едно от първите места в Европа по смъртност от сърдечносъдови заболявания. Мъжете ни са пък на първо място в ЕС по смъртност след инсулт.

Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version