Реклама
Начало Заболявания и лечение Вижте кои храни причиняват рака на дебелото черво

Вижте кои храни причиняват рака на дебелото черво

0
д-р Петьо Компански
Реклама

Самолечението на инфекцията с хеликобактер пилори маскира временно язвата и може да има тежки последици – рак на стомаха. За това предупреждава д-р Петьо Компански, ръководител на Гастроентерологично отделение в МБАЛ Бургас. Откакто бе доказано, че бактерията е основен виновник за редица стомашни неблагополучия, много лекари, които не са специалисти в тази област, изписват лекарства срещу нея.

По-често изписват лекарства срещу бактерията хеликобактер пилори

Така през последните години все по-рядко се диагностицират язва на стомаха и дванадесетопръстника. Преди години те са преобладаващата диагноза за гастроентеролозите. Сега водещи са туморите на правото и дебелото черво, на долния храносмилателен тракт – карцином на колона, на ректума и на сигмата.

Само лекарствата не са достатъчни при язва, тя трябва периодично да бъде проследявана ендоскопски, допълва гастроентерологът. Било заради самолечението, трудния достъп до специалисти или ниската здравна култура, но напоследък в кабинета му идват хора с много тежки заболявания. Можело е те да бъдат избегнати.

рак на дебелото черво

Българите дори не знаят как да се хранят правилно

Реклама

А някои знаят, но не го правят, допълва специалистът. Рисковите фактори за стомаха са ясни: прекалено много алкохол, пушене и некачествени храни. Стресът също играе роля. Трябва да се избягват мазни храни, колбаси, сланина, яйца, животински мазнини, пържено, лютиво, солено кисело. Има солидни доказателства, че раковите заболявания на дебелото черво и стомаха са свързани с консумация на определени храни. Това са мазни ястия, пържено, лютиво, тлъсти пилета, богати на нитрати колбаси или пушена риба. Вместо тях трябва да избираме повече пресни плодове и зеленчуци, богати на витамин С и на скорбяла.

Вредата от алкохола е с натрупване

Българите са доста толерантни за консумацията на алкохол. Смята се едва ли не за нормално всяка вечер да се пият 50-100 г концентрат, а след това и бира, и вино. Ензимът на черния дроб – алкохолдехидрогеназа, който отговаря за разграждането на алкохола, може да разгради не повече от 80 грама твърд алкохол на ден, отбелязва д-р Компански. Ако се пие вино или бира, дозата е не повече от 2 чаши на ден.

Д-р Компански не препоръчва и модното напоследък суши, особено когато е със сурова риба. Освен това то е и много солено, затова специалистът го слага в списъка с вредните храни. Ако все пак решите да го ядете, правете го изключително рядко, не повече от два пъти в годината.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version