Реклама
Начало Заболявания и лечение Видове терапии при климактериум и менопауза

Видове терапии при климактериум и менопауза

0
менопауза лекарства
Реклама

Под климактериум у жената се разбира съвкупността от промени в организма, свързани със спиране на яйчниковата функция. Известно е, че основната роля на яйчниците е да отделят яйцеклетки, като този процес се придружава с производството на хормони, които са твърде важни за множество системи на организма, пише в сайта си ag-specialist.com д-р Стефан Константинов. С годините тези процеси намаляват, като накрая се прекратяват напълно. Външно този период, обикновено траещ няколко години, се изразява с нередовни менструации, които накрая спират.  За  менопауза говорим, когато жената е нямала над 12 месеца менструация.

Средната възраст за настъпване на менопауза е 50-51 години и е относително постоянна през годините, като се движи в широки индивидуални граници. При някои жени менопауза може да настъпи на 41 г. възраст, при други – на 57. Зависи от генетичните фактори, като известно значение има и социално-икономическия статус на индивида. Жени с по-висок такъв като цяло имат по-късна менопауза. Преди 40 г. възраст менопаузата е преждевременна и обикновено е израз на някакво болестно състояние, а не на естествен процес. Тъй като продължителността на живота се удължава както у нас, така и в световен мащаб, броят на жените в менопауза непрекъснато се увеличава, което е свързано и с увеличаване на заболяванията и състоянията свързани с менопаузата.

Как се диагностицира климактериума?

Възрастта и оплакванията са напълно достатъчни за поставяне на диагнозата в огромния процент от случаи. Не е необходимо да се правят хормонални изследвания, с които по категоричен начин да се докаже намаляване на яйчниковата функция. При преждевременната менопауза обаче такива са абсолютно необходими, за да се изясни причината и да се разграничи състоянието от други заболявания водещи до спиране на менструацията.

Трябва ли да се приемат лекарства през климактериума и след менопаузата?

Реклама

По принцип не, това е естествено състояние и при много жени протича без особени оплаквания. В някои случаи обаче намаляването на хормоналните нива води до оплаквания, най-честите от които са топли вълни, нощно изпотяване, сърцебиене,  безсъние и промени в настроението. Много пъти жените започват консултации с тесни специалисти – кардиолози, невролози, психиатри и получават множество медикаменти от съответните области, а в същност всички оплаквания могат да бъдат решени само с едно лекарство – някаква форма на хормоно-заместваща терапия.

Трябва ясно да отбележим – приема на хормонални таблетки през климактериума без оплаквания, само с идеята да се „запази женствеността“ днес е отхвърлена.  Но също е редно да се каже, че хормонално-заместващото лечение остава и е най-ефективното лечение за повлияване на симптомите на климакса и в много случаи възвръща изгубеното качество на живот в следствие на оплакванията. Освен това то намалява загубата на костно вещество, което е характерно за менопаузата.

Има проучвания, според които приема на хормонални таблетки (естрогени)  подобрява паметта при жени след менопаузата и забавя намаляването на мозъчните функции. Други обаче не подкрепят наличието на подобен ефект. Т.е. поддържането на „остър ум“ не може да бъде причина за прием на хормони. Ако въобще се налага, хормонозаместващото лечение трябва да бъде предписвано за възможно най-кратък период от време, като се проверява след спирането му, дали оплакванията са изчезнали.

Как и каква  хормонално-заместваща терапия?

Жени със запазена матка трябва да приемат двукомпонентна хормоно- заместваща терапия (естрогени и прогестерони). Тези, при които матката по някаква причина е отстранена (например поради миома) са подходящи да лечение само с естрогени. Приемът на лекарствата може да стане през уста, през влагалището, с лепенки на кожата или с поставяне на инжекции.

Причиняват ли хормоналните таблетки рак?

Данните от две големи проучвания показват, че продължителната хормоно-заместваща терапия е свързана с двойно повишаване на случаите на рак на млечната жлеза, а също и със затруднения в ранното откриване на рака. Веднага трябва да се поясни, че става въпрос за многогодишно приемане на таблетки, при това при жени в сравнително висока възраст – след менопаузата. При краткотрайно приемане – месеци до година няма данни за подобна връзка. При това става въпрос за таблетки съдържащи естрогенова и прогестеронова компонента. Лекарствата съдържащи само естроген, които се предписват на жени с отстранена матка нямат такъв ефект, дори при тях е отчетено намаляване на случаите на рак на гърдата.

Има ли алтернатива на хормонално –заместващото лечение?

Съществуват множество вещества от растителен произход наподобяващи по структура хормоните (фитоестрогени), които се предлагат като лекарства или най-често под формата на хранителни добавки. За момента няма сериозни проучвания които да доказват ефективността им по безспорен начин в сравнение с плацебо (т.е. таблетки, които не съдържат активно вещество).

Приемът на калций и витамин Д може да забави загубата на костна тъкан (остеопороза), има и специализирани лекарства за лечение на това състояние. За лечение на топлите вълни също могат да се използват различни препарати. Не бива да се забравя, че достатъчното движение и физическата активност са добра превенция на остеопорозата, а често облекчават и много от симптомите на климакса.

Какви заболявания и оплаквания още се срещат през климактериума и менопаузата?

Освен споменатите по-горе топли вълни и загубата на костна тъкан, свързани с липсата на полови хормони са сухотата във влагалището, по-често се среща незадържането на урина, наддаването на тегло, косопад, увеличаване на сърдечно-съдовите заболявания.   Някои заболявания като маточната миома обикновено имат обратно развитие след спиране на менструациите. Други обаче (без да са директно свързани с менопаузата) след 50 годишна възраст зачестяват – рак на млечната жлеза, рак на маточното тяло, рак на яйчника.

Колко често трябва да се посещава лекар?

Жените трябва да посещават гинеколог веднъж годишно.  Вземането на цитонамазка (при жени със запазена матка) трябва да се извършва до 60-годишна възраст, дори напоследък се препоръчва възрастовата граница да се вдигне, като интервала се определя в зависимост от резултата. На две години трябва да прави мамография.

В случай на кървене от половите органи в менопаузата (т.е. след 12 месеца липса на менструация) трябва веднага да се търси лекарска помощ. Защото кървенето може да е симптом на рак на матката и само специализиран преглед може да уточни каква е причината за него. Лекарят трябва за извърши ултразвуково изследване, с което да се измери дебелината на маточната лигавица. Ако кървенето е от матката и дебелината на лигавицата е над 3-5 мм е необходимо да се извърши абразио (кюретаж), с което се поставя окончателната диагноза.

Менопауза след операция (посткастрационен синдром)

Не рядко жените след 40г. възраст стават обект на някаква оперативна намеса, като най-честата причина е миома на матката. Обикновено се премахва матката, като в тези случаи често се прибягва до отстраняване и на яйчниците с идеята, че по този начин пациентката ще се предпази от рак. В същност яйчниците продължават да отделят някакво количество хормони дори години след менопаузата. Отстраняването им, особено при жени с менструации, води до тежък хормонален дефицит, като вредата от него в дългосрочен план надхвърля многократно потенциалната опасност от появата на рак на яйчника.

Има данни, че подобни оперативни интервенции статистически намаляват продължителността на живота.  Яйчниците трябва да бъдат отстранявани, само ако са засегнати от болестен процес, ако жената вече е в менопауза (колкото по-отдавна, толкова решението е по-мотивирано) или е носител на специфични генни мутации, които предопределят висок риск от появата на рак (случаят с Анджелина Джоли).

Съвременното поведение е при операции по повод доброкачествени тумори на матката отстраняването и да се ограничи с отстраняване на маточните тръби, които имат отношение към появата на рака на яйчника, без ненужно да се премахва яйчникова тъкан.

Реклама

Exit mobile version