Реклама
Начало Заболявания и лечение Нов живот за Росен след кръстосана трансплантация на бъбрек в Турция

Нов живот за Росен след кръстосана трансплантация на бъбрек в Турция

0
трансплантация на бъбрек в Турция
Реклама

Осем години чаках без резултат нов бъбрек в България, в Турция ми намериха донор за 4 часа. Така накратко може да се обобщи историята на Росен Георгиев, на 53 г. от Петрич. 

От 1997 г. мъжът страда от хроничен гломерулонефрит. След като прекарал хепатит, състоянието му се влошава. Налага се да започне диализа. През 2019 г. започва с перитонеална диализа. Три години по-късно му правят операция от херния и заради нея минава на хемодиализа. След това вече перитонеалната диализа не може да нормализира показателите. “Препоръчаха ми остана на хемодиализа, но аз отказах, защото беше трудно да пътувам непрекъснато до София”, казва Росен. 

Трансплантацията е най-доброто лечение 

Започва да проучва варианти за трансплантация извън страната. В България е включен в листата от 2014 г., но за 8 години нищо не се случва. Не го търсят нито веднъж, а покрай пандемията нещата съвсем замрели. 

Реклама

Турция е на първо място в проучванията на Росен заради възможността за кръстосана трансплантация. Основният проблем да не се получат нещата в България е, че той няма подходящ донор със същата кръвна група. Съпругата му е готова да дари единия си бъбрек, но медицинските й показатели не са съвместими с тези на мъжа й.

Така Росен стига до д-р Юлиан Моллов и го моли да се заеме с организацията за лечение в Турция. “Предупредиха ме, че няма да е лесно да се намери лесно подходяща двойка. Бях изненадан обаче, че нещата се случиха доста бързо на практика”, казва пациентът.

Какво е кръстосана трансплантация

По принцип жив донор у нас може да дари орган само на близък роднина до второ коляно. Условието е обаче да са поне от една кръвна група, правят се и други изследвания за съвместимост. При кръстосаната трансплантация се търсят в списъците от чакащи такива двойки, които биха могли да си разменят дарения орган така, че да е подходящ за другия пациент. Така и двамата получават нов орган. 

Д-р Моллов се ангажира да търси и само за 4 часа открива подходящата двойка – семейство от Грузия. (Може да се свържете с д-р Моллов на тел. 0895962610)

Преди операцията Росен и жена му минават през етична комисия заради другото семейство, тъй като те нямали граждански брак. Още на следващия ден ги приемат в болницата и на 11 октомври 2022 г. се извършва трансплантацията. 

Диспансеризацията се прави в България

Три месеца по-късно изследванията на Росен са в норма, той се чувства отлично. Записва се за диспансерно проследяване в България без никакъв проблем. Той е избрал Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ Александровска, София, на проф. Емил Паскалев. 

“Не е имало никакъв проблем заради това, че съм трансплантиран в Турция. Предписани са ми необходимите поддържащи лекарства”, посочва той.

Организацията на престоя и самата операция за присаждане на бъбрека са отлични по думите му. Ако пациентът пристигне със самолет в Истанбул, от болницата пращат кола да го посрещне. Персоналът е много любезен, всички са внимателни, включително и санитарите. Държаха ме за ръка, докато се раздвижа. Много добра организация. 

Самата операция протича нормално. Новият бъбрек започва да отделя урина веднага. “Махнаха ми катетъра на петия ден, а на седмия ден ме изписаха. Минах на контролен преглед, тогава махнаха ми конците, катетъра между бъбрека и пикочния мехур, да не се натоварва трансплантирания бъбрек и да отделя по-лесно урината”, казва още Росен. Тези прегледи и манипулациите са включени в общия пакет на медицинската услуга по трансплантацията. 

Автор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version