Реклама
Начало Заболявания и лечение Пушенето уврежда първо гласните връзки

Пушенето уврежда първо гласните връзки

0
налепи по гърлото
Реклама

Обикновено се говори вредата от пушенето за белия дроб. Всъщност вредните вещества в цигарите засягат много по-често и много по-рано гласните връзки. Мнозинството болни от рак на гръкляна са дългогодишни пушачи. В цигарения дим са разпознати различни канцерогенни въглеводороди, катрани, нитрозамини и тежки метали, които са повече от 2000-3000.

Цигареният дим заедно с въздуха попада върху гласните гънки, уврежда ги и продължава към разклоненията на бронхите и белодробните алвеоли. Там също причинява увреждане. Връщането му с издишания въздух отново въздейства на гласните струни. Най-често пушенето на цигари се увеличава при запои. Алкохолът като разтварящо вещество спомага за по-сигурното проникване на тютюневите нокси в епителната покривка на гръкляна. Горещината, изгорелите газове и саждите от цигарите и локалните облъчвания на алфа-частици от полоний (радиоактивен елемент) засилват канцерогенните промени.

Много често в началото се получават хронични ларингити, които се проявяват с продължителен дрезгав глас и суха кашлица. Прегледът при тези болни установява възпаление на гласните струни и сега е моментът тези хора да спрат да пушат, ако са пушачи. Много характерен е хроничният полипоиден ларингит, наречен едем на Райнке. Среща се повече при алергични жени, които прекаляват с пушенето и са гласово натоварени в професионален аспект – артисти, телевизионни журналисти и т.н.

Реклама

Дотук тези възпалителни промени не застрашават директно здравето и живота на заболелите, защото много рядко могат да преминат в рак. Не така стои въпросът с хронични ларингити, при които епителните клетки на повърхността вроговяват. Такъв ларингит се нарича кератоза и въпрос на време е да се изроди в рак. При установяването на такива промени най-добри са хирургично отстраняване на променената лигавица, хистологично изследване и доживотно отказване от пушене.

Накрая стигаме и до рака на ларинкса. Доказана е причинната връзка между тютюневия дим и раковото заболяване. Например при изпушване на 40 цигари дневно рискът от рак на гръкляна се увеличава 30 пъти. В предишните години се срещаше главно при възрастни мъже, но напоследък все по-често заболяват мъже и жени между 30 и 40 години. 

Симптоматиката при туморното заболяване се определя от локализацията на процеса в органа и разпространението му. Ако е на гласните връзки, гласът е дрезгав и има суха кашлица. Ако е извън тях, симптомите са по-дискретни, но по-опасни – чувство за чуждо тяло, болки при преглъщане, промяна в тембъра на гласа. Появи ли се задух, положението е критично. Затова трябва да се знае – дрезгав глас повече от 2-3 седмици е подозрително за рак на гръкляна особено при пушачи. Симптоматиката не търпи обратно развитие, напротив, положението става все по-лошо и изисква намесата на специалист.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ, пред в. „24 часа

Реклама

Exit mobile version