Реклама
Начало Заболявания и лечение Причини и лечение на задна хрема при деца

Причини и лечение на задна хрема при деца

0
Реклама

Секрет, който се стича направо в гърлото и провокира кашлица, обикновено се нарича задна хрема. Тя се среща и при възрастните, но при децата е по-неприятна, понеже малките не умеят да се освободят от секретите. Основната причина за този проблем в ранната възраст е възпалена трета сливица, казва известният детски УНГ специалист д-р Любен Попов (записване на час на тел. 0889 311 550)

Има два вида причинители на задната хрема – по-често е заради вируси, по-рядко – от бактерии. Вирусите обикновено са:

  • риновируси;
  • аденовируси;
  • РНК и др. 

По-рядко е на бактериална основа:

Реклама

Друга възможна причина са алергии или състояния, асоциирани с алергии – невъзпалителни, неалергични задни ринити, чиято диагностика е доста трудна. В по-редки случаи причината е попадане на чужди тела в носоглътката, коментира специалистът.

Хрема със секрет в гърлото може да е от вируси и алергия

Секретът в гърлото причинява кашлица

налепи по гърлотоТретата сливица е разположена в носоглътката, затова образуваният от нея секрет се стича надолу, а не напред. Задната хрема по принцип върви с кашлица. Кашлицата е защитен рефлекс, тя предпазва секретите да не се стичат към белия дроб, за да не се получи белодробно възпаление. В тези случаи не е нужно да се лекува кашлицата. Насочваме усилията за овладяване на хремата – когато тя изчезне, минава и кашлицата. 

Какво може да се направи за облекчаване на хремата?

При по-големите деца и възрастните много добър ефект дават промивките с препарат на основата на морска вода или 0,9% разтвор на натриев хлорид. В аптеките има голям избор. Такава промивка се прави 6-7 пъти дневно, а след това ноздрите се издухват една по една, не двете едновременно. 

Основната цел е да не се позволява на секретите да се събират. Натрупването им може да провокира фарингити, ларингити или синузити. За малките деца, които не могат сами да си изсекнат носа, може да се използват промивки с физиологичен разтвор и след това аспириране с т.нар. приставки за прахосмукачки (вземат се от аптеката). Друга възможност за облекчаване на състоянието е инхалация с физиологичен разтвор. Идеята е секретът да се разводни и така да се изчисти по-лесно. Ползвайте инхалатор, а не съд с гореща течност, за да се избегне рискът от изгаряне, предупреждава д-р Попов. 

Постоянно запушен нос – кои са причините

Нужни ли са спрейове за гърло при задна хрема?

Не е нужно да е нещо специално за задна хрема, освен ако и гърлото не е възпалено. При леко раздразнение от самите секрети няма нужда от спрей за гърло. Ако все пак решите да вземете нещо, препоръчвам препарат на билкова основа. На пазара се появиха и разтвори, които съдържат сребърна вода, също може да се използват. 

Кога рискът за синузит е по-голям – при задна или предна хрема?

Двата вида хреми са еднакво рискови за преминаване към синузит в еднаква степен. Синусите се разделят на предна и задна група. Една част от отворите им са разположени в задната част на носа. Другата група пък се намира в средната част на носа. Припомням, че при децата най-честата причина за задна хрема е секрет от третата сливица, а при възрастните – обикновено проблемът е в синусите, алергиите, неопластични процеси (туморни), отбелязва д-р Попов.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version