Реклама
Начало Заболявания и лечение Знаете ли как да окажете първа помощ при изгаряне?

Знаете ли как да окажете първа помощ при изгаряне?

0
Реклама

Адекватната първа помощ при изгаряне е от изключително значение за крайните резултати от лечението. При правилен подход белезите ще бъдат по-малки, а общото състояние при по-големите засягания ще се стабилизира по-бързо, изтъква доц. Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния в „Пирогов“. Тези ранни мерки могат да променят прогнозата при пострадалите деца или възрастни, затова е важно всеки да познава основните правила за оказване на първа помощ. Първото и основно важно нещо е, да се запази спасяващият от преустановяване на въздействието на агента – гореща вода или течност, пламък, пара или друг агент. Най-често това е пламък или електрически ток.

Следва друго важно правило – охлаждане. Половината изгаряния са при деца до 4 г. Най-често това са термични изгаряния, а пострадалото място трябва да бъде бързо охладено. Ако площта на засягане е малка, ограничена, охлаждането трябва да стане по строго определен протокол, който е описан в много брошури, програми за обучение на учители и родители. Започва се с течаща вода, която трябва да бъде с температура между 8 и 25 градуса с продължителност между 15 и 20 минути, съветва доц. Аргирова (на снимката долу). След интервал от половин час се продължава 3 часа след инцидента. Експертът не препоръчва да се бърза с разни популярни домашни средства като лед или кисело мляко, особено, ако изгарянето е сериозно.

Как се оценява степента на изгарянето

доц. Мая АргироваВ болничното заведение се прави първична оценка за тежестта на изгарянето. Тя се определя основно от площта на поражение. За бърз ориентир може да се използва най-простата схема – „правилото на деветките“, според което тялото е разделено на анатомични зони, кратни на числото 9. Перинеум и гениталии се смятат като 1%, горен крайник – 9%, долен – 18%, предна и задна част – по 18%. Общо са 100%. За ориентир при малки и ограничени изгаряния може да се използва воларната повърхност на ръката на пациента, която се счита за 1% от телесната повърхност.

Реклама

Най-точна е схемата на Лунд-Браудер (Lund-Browder), която е общоприета в света, защото е детайлна и точна и е съобразена с възрастта. Цялата телесната повърхност се взема за 100%. Променливите фактори в процеса на растежа са обозначени и отразени в таблицата. Специалист нанася върху човешка фигура във формуляр засегнатата зона. След като пораженията се нанесат на фигурата, оценяващият прави точните изчисления.

Защо това има значение? Площта на поражение се калкулира в обемозаместващата терапия. При открити раневи повърхности тялото губи вода, соли, белтъци и те трябва да бъдат компенсирани. Има формули, по които се изчислява обемозаместващите течности и лекарите компенсират тези загуби, като се предвиждат и дневните нужди при децата. Това поведение може да започне още на мястото на инцидента особено при обширните изгаряния.

Лекари от „Пирогов“ съветват през телефона какво да правим при изгаряне

Дълбочината на изгарянето е друг важен фактор 

Изгарянията се делят по дълбочина на няколко степени:

Първа степен – засегнат е епидермисът, но има потенциал да оздравее. Най-често се идентифицира със слънчевите изгаряния. В рамките на 4-5 дни наранените повърхностни епидермални клетки се олющват и се заместват с такива от по-дълбоките слоеве на епидермиса. Остава хиперпигментация – почерняваме след излагане на слънце. Започва белене на кожата. С лосионите за силно хидратиране можем да подобрим тургура и да предотвратим болката, която понякога съпътства изгорените области.

Втора степен – тук раните може да са по-повърхностни – степен II А, или по-дълбоки – степен II B. Първите са леки, засягат епидермиса в цялата му дебелина и най-повърхностните слоеве на дермата. Манифестират се с були или малки мехури, пръснати по засегнатата зона. Могат да се образуват и малко по-късно след самото изгаряне. При по-голяма площ могат да бъдат и разкъсани.

Тези изгаряния имат потенциала на епителизират сами след първична обработка с антисептик – най-често 2% разтвор на хлорхексидин. След отстраняване на мъртвия наранен епидермис се прилагат препарати, които осигуряват безболезнена епителизация и са с леки последствия. Обикновено не се образуват лоши белези, хипертрофични цикатрикси и келоиди.

По-дълбоко дермалните изгаряния обикновено епителизират за по-продължителен период от време – до 15 -21 дни. Когато са на функционално място като лице, шия, ходила, те се оперират и не се изчаква този период. Принципът е следният – ако раната не оздравее до 15 дни, тя трябва да се оперира. Друга индикация за хирургична намеса е локална инфекция.

Дълбоките изгаряния при възрастните най-често са пламъкови, а при децата – от горещи течности като горещо мляко, супи и бульони и ястия. Може да са причинени от различни разтвори с примес на мазнина. Дермата е мъртва в цялата й дебелина с прилежащия епидермис, който може да бъде плътно фиксиран върху нея и променен в различен цвят в зависимост от вида на въздействащия агент. Тези изгаряния задължително се оперират, освен ако не са много малки – до 10 кв см. Те могат да епителизират и сами, но обикновено са с последствия. Ако са на функционално място, дори да е 1 кв. см като клепачите например, може да се наложи оперативно лечение.

Лечението – у дома или в болница?

След като направим тази оценка и видим анатомичната област, която е засегната, т.е. площта, дълбочината и локализацията, преценяваме, къде трябва да бъде лекуван пациентът: амбулаторно, в малка районна болница, в хирургично отделение или в специализиран център по изгаряния.

Друг фактор, който влияе за вземането на такова решение е възрастта на пострадалия. Рисковите възрастови групи за клиничния ход на изгаряния независимо от неговата площ, са деца до 3 г. и възрастни над 65 г. При тях най-често има придружаващи заболявания – диабет, сърдечно-съдови, които нарушават нормалния клиничен ход при изгарянията, характерен за нормални и здрави, млади хора. Тогава се налага наблюдение от специалист или лечение в специализиран център. При обширните изгаряния има и още един решаващ фактор, който определя посоката на пациента – времето, което е минало от началото на изгарянето до започване на субституиращата терапия. Този период, особено при големите изгаряния и при децата, може да коства дори живота на пациента, ако терапевтичните мерки закъснеят твърде много.

През това време пострадалите са губили телесни течности, които не са компенсирани. Децата често изпадат в хипотермия, която води до последствия в общ клиничен план. Лечението на изгарянията е изключително отговорно, а раните не бива да се подценяват.

Има случаи, когато пациентите започват да търсят специализирана помощ, едва когато са настъпили усложнения. Тогава раните се оперират, но със закъснение и това води до съответните последствия.

В „Пирогов“ лекуват изгорени със сребро и мехлеми

Как да избегнем операцията при изгаряне?

Недопустимо е изгаряния да се оперират късно, като се има предвид какви са съвременните възможности за лечение на тези рани. Необходимо е да се оперират рано, защото това намалява риска от развитие на последствия, ускорява възстановяването от изгарянето. Когато то не се лекува навреме, то може да се инфектира или пък процесът да се задълбочи, което да наложи оперативно лечение. Хирургичната намеса би могла да се избегне при адекватен подход в началото.

Съвременните препарати имат едно голямо предимство – те не се сменят често, което често не налага болничен престой, намаляват болката и осигуряват комфорт на пострадалите.  Повечето от препаратите за лечение на рани от изгаряне се моделират добре върху повърхността на раната и се фиксират, като ускоряват заздравяването.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version