Реклама
Начало Заболявания и лечение Може ли човек сам да изхвърли 3 см камък в бъбреците?

Може ли човек сам да изхвърли 3 см камък в бъбреците?

0
Реклама

Нефролитиазата е едно от най-честите заболявания на отделителната система и засяга 10% от населението. През последните 30 г. броят на болните се е увеличил двукратно. Тя е заболяване, което често рецидивира, като при почти половината от пациентите до 10 г. отново се образува камък.

Важни фактори в увеличаване на честотата и рецидивите са съвременният начин на живот с повишен прием на натрий, захари и белтъчини. Образуването на камъка е многофакторен процес, който зависи от наследствeност, възраст, диетични навици, прием на течности, наднормено тегло, подагра, възпалителни процеси и аномалии в бъбреците, нарушен баланс на различни вещества, които се екскретират в урината и др.

Съществуват различни по химически състав конкременти – калциево-оксалатни, уратни, фосфатни, стерени и цистинови. От значение при пациентката е да се уточни дали конкрементът не е уратен, тъй като тогава той би могъл да се разтвори с лечение през устата.

Реклама

Приема се, че конкремент до 7-8 мм може да бъде елиминиран спонтанно. При читателката камъкът е със значително по-голям размер и ако той не е уратен, трябва да се обсъди урологична интервенция за отстраняването му. Малка е вероятността той да успее да се раздроби с т.нар. екстракорпорална литотрипсия.

Оперативната стратегия при нефролитиаза се определя от общото състояние на пациента, съпътстващи заболявания, големината и броя на конкрементите и разположението им, бъбречната функция и др. През последните години, все повече се стесняват индикациите за отворено оперативно лечение на нефролитиазата. В страната се използват различни други способи за отстраняване на камъните на отделителната система, които са много по-щадящи за бъбрека и организма. Това са перкутанната литолапаксия, уретерореноскопия и др.

проф. Боряна ДелийскаНека пациентите с камъни в бъбреците се консултира с водещи уролози и нефролози за преценка на бъдещото лечение на конкремента, както и за определяне на последващата диета и допълнителното изясняване на причините за образуването на конкремента.

 

Проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология в Александровска

Реклама

Exit mobile version