Реклама
Начало Заболявания и лечение Могат ли възпалените сливици да увредят сърцето?

Могат ли възпалените сливици да увредят сърцето?

1
болки в гърлото
Реклама

Небните сливици са разположени във входа на гърлото. Състоят се от дялове лимфоидна тъкан и между тях се провират 10-15 каналчета. Тази структура и тази позиция на входа на организма дават възможности за различни инфекции. Част от тях се загнездват с месеци и години. Здравите сливици са полезни за организма, защото са част от имунната му система. При различни инфекции не са опасни за сърцето или другите органи, но разстройват здравето.

Ако обаче в сливиците се установи носителство (зараза) за бета-хемолитичен стрептокок група А, положението се променя. Счита се, че в обвивката на този стрептокок има мукополизахаридни комплекси. Те се съединяват със структури от сливиците и попаднат ли в кръвта, стават опасни за сърдечните клапи и бъбречните каналчета. Имат „пипала“, които ги закачат за клапите или бъбречните каналчета и оформят на тези места възелчета, които после стават сърдечен порок или бъбречно увреждане. Подобно е засягането на ставните хрущяли със заболяване от ревматизъм или артрит.

Тази схема на увреждане не е типична за обикновените инфекции на сливиците от другите бактерии. Те причиняват ангини, но това не представлява заплаха за сърцето. Затова наличието на ангина изисква уточняване на причинителя. Още веднъж подчертаваме – опасни са бета-хемолитичните стрептококи група А. Затова в тези случаи се търси повишаване на антистрептолизиновия титър повече от 400. Независимо дали тези стрептококи са причинили ангина, или съжителстват в сливиците и случайно се откриват при изследване на гърлен секрет, те представляват реална заплаха за сърцето.

Реклама

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Реклама

1 коментар

  1. Болнити ми сливици ми увредиха сърцето и кървоносната система на сърцето имам пробле с бъбреците и ревматизъм подагра и артрид.

Коментарите са затворени

Exit mobile version