Реклама
Начало Заболявания и лечение Метаболитният синдром е затлъстяване с хипертония и висока кръвна захар

Метаболитният синдром е затлъстяване с хипертония и висока кръвна захар

0
Реклама

Здравословните ни проблеми често се коренят в неправилното хранене. В това е убеден д-р Владимир Сугарев, специалист по вътрешни болести и експерт към МЗ. В практиката си той консултира доста пациенти, при които основната част от терапията е промяна в режима и начина на хранене. Кабинетът му за неконвенционални методи в медицината е в 20 ДКЦ в София. В практиката си д-р Сугарев прилага хомеопатия вече 17 г., притежава и сертификат по диетология.

Метаболитният синдром е комбинация от коремно затлъстяване, висока кръвна захар, високо кръвно, триглицериди и холестерол над нормата

Напълняването, особено в областта на корема от мнозина се възприема като естетичен дефект. Въпросът не е само в това, как изглеждаме. „Биреното“ коремче често е най-очебийният признак на метаболитния синдром. Това е състояние, което съчетава високо кръвно налягане, коремно затлъстяване, проблеми с кръвната захар, холестерола и триглицеридите. Лошото е, че хората с метаболитен синдром са изложени на много по-голям риск от диабет, или сърдечносъдово заболяване (виж графиката по-долу).

Реклама

Ако човек се усети навреме, нищо не е загубено, уверява д-р Сугарев. Само че трябва дисциплина и последователност, да се следват съветите на лекаря. Принципите са прости, но не са лесни за следване: Трябва да се увеличи физическата активност, да се отстранят от менюто всички преработени растителни мазнини и като цяло драстично да се ограничи приемът на въглехидрати.

Повечето хора не осъзнават колко е важно да се храним правилно. Втурват се по задачи всеки ден, купуват предимно евтини готови храни, които изглеждат добре. Само че в тях има прекалено много мазнини, и то технологично обработени, захар и изкуствени добавки, затова им викат junk foods– храни боклук. Това са евтини снаксове, бързи закуски с високо съдържание на животински мазнини, сол или захар. Пълни са още с изкуствени есенции, пълнители, набухватели, консерванти, стабилизатори, оцветители и опасни генномодифицирани суровини, допълва картината д-р Сугарев.

Кои мазнини да избягваме

Българите се хранят основно с животински мазнини, които всъщност са вредни за организма. Към групата на добрите мазнини спадат всички видове олио от растителен произход – слънчогледово, рапично, фъстъчено, царевично, зехтин и мазнините в рибите. За да се ориентирате: при стайна температура добрите мазнини са в течно състояние, а лошите са с твърда консистенция. Т.е. трябва да избягваме храни със скрито съдържание на свинска мас – луканки, салами, кренвирши, пастети. Ако купуваме кренвирши, трябва да сме наясно, че в тях няма месо, а фино смляна смес от животински остатъци, сланина, соя и вода. Евтините малотрайни колбаси също не са за препоръчване. В луканка, създърма и други колбаси солта често превишава 5-10 пъти нормалната концентрация. За да се запази свежестта на луканката например, в нея се слагат нитрати, които после преминават в канцерогенните нитрозамини. Metabolic Syndrome2

Животинските мазнини причиняват рязко покачване на холестерола, главно на лошия – LDL. Той се отлага по стените на кръвоносните съдове, уплътнява ги, води до пълното или частичното им запушване, разказва д-р Сугарев. Човешкото тяло има нужда от холестерол, той играе важна роля за производството на някои хормони. Диетата при висок холестерол включва: общо количество мазнини – под 30 % от общия калориен внос. Наситени мазнини – под 7 %, мононенаситени – 15 % от калорийния внос, холестерол до 200 мг дневно и въглехидрати – 40 % от калорийния внос.

Минерални соли подобряват обмяната на веществата

Д-р Сугарев помага на пациентите си не само с диета, но и с хомеопатия. Широко приложение в практиката му намира Шуслеровата терапия. Това са минерални соли, приготвени по хомеопатичен метод. Някои от солите подобряват обмяната на веществата и ускоряват метаболизма това са тези с номера 5 (калиев фосфат), 9 (натриев фосфат) и 10 (натриев сулфат). Сутрин се взема сол №5 за балансиране на нервната система (предпазва от похапване поради стрес) и за енергия и добро настроение. На обяд – №10, която стимулира функциите на отделителната система и детоксикацията. Пречиства черния дроб и има меко диуретично действие. Вечер – сол №9, която освобождава клетката от излишните течности, нормализира алкално-киселинното равновесие в организма, стимулира метаболизма и подобрява храносмилането и преработването на по-мазните храни. Приемът е по 5 таблетки от всяка сол, за период от 1-2 месеца. Може да се правят по няколко такива курса годишно за повлияване на обмяната на веществата.

Реклама

Exit mobile version