Реклама
Начало Заболявания и лечение Лекува ли се артрозата с медикаменти?

Лекува ли се артрозата с медикаменти?

0
Реклама

Остеохондрозата е заболяване, свързано с увреждане на ставния хрущял, докато коксартрозата е локално засягане на тазобедрената става. Заболяванията на опорно-двигателния апарат са сред най-честите. Между 20 и 30% от хората се оплакват от ставни проблеми. Става дума за т.нар. износване на ставите, известно и като „шипове“. Износването на ставите е хронично състояние и характерно за напредналата възраст.

Обикновено първите му прояви са след 50 г. Все по-често обаче се срещат и млади пациенти с увредени стави или страдащи от болки в гърба поради травми или претоварване със спорт. На първо място при лечението на артрозната болест стои мотивацията на пациента. От древността се използва целебното въздействие на минералната вода. Периодичното провеждане на балнеопроцедури позволява на увредените и страдащи стави да се възстановят. Основният механизъм, чрез който става това, е подобряването на кръвоснабдяването на ставата. То увеличава продукцията на вътреставна течност. А ставната течност освен смазване осъществява и хранене на хрущяла.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ставите пукат? Може да е остеоартроза
Йога облекчава болките при артрит
Болка в предната част на ходилото е знак за плоскостъпие
Каква е разликата между артрит и артроза?
Шиповете засягат не само хрущяла, но и цялата става

Лечението в санаториум помага много

гонартроза артроза на коляното

Съветваме нашите болни 2 пъти годишно да провеждат санаториално лечение. Страната ни разполага с прекрасни природни дадености и отлични възможности за балнеолечение. Днес към природолечението е добавен и комплекс от физикални мерки. Добавянето на физиотерапевтични процедури (лъчетерапия, ултразвукови процедури, електрофореза, различни честотни токови въздействия) към санаториалното лечение усилва ефектите му. На трето място лечебната гимнастика е много важен инструмент за облекчаване на оплакванията. Силната около-ставна мускулатура балансира движенията в ставата и компенсира натоварванията. Това гарантира дълготрайна и неболезнена подвижност на ставите.

Реклама

При ставни проблеми всекидневието на пациента и натоварванията трябва да са съобразени с хроничното страдание. Съветваме болните да не се претоварват, т.е. да избягват носене на тежко, тежка физическа работа, както и дълго и продължително леко натоварване (ходене, лека физическа работа, например в градината). Ако се налага продължително натоварване, то трябва да се извършва на почивки поне през 1 час. Трябва да се избягват и травмите на засегнатите стави или зони на тялото.

Максималните движения в засегнатата става е добре да се избягват, тъй като засилват оплакванията. В смисъла на горе казаното наднорменото тегло също се явява претоварване за организма и в частност ставите. Поради доказаните вредни последствия от претоварването на ставите, водещо до износването им, съветваме нашите болни и да регулират теглото си. Дори 5-6 кг отслабване може да са решаващи за изчезване на оплакванията и забавяне или спиране на процеса на износването на ставите.

Движението не износва ставите, а ги укрепва

За съжаление, съвременният начин на живот с липсата или недостатъчното движение, приемът на висококалорични храни и хроничният стрес са фактори, предразполагащи към ставни заболявания. Живейте пълноценно и активно. Мит е твърдението, че движението износва ставите. То води до подобряване на храненето на ставния хрущял. Освен че водят до подобряване на транспорта на ставната течност и храненето на хрущяла, движенията поддържат еластични ставните връзки и околоставната обвивка. Освен това околните мускули укрепват. А това е от съществено значение за осигуряване на свободна и неболезнена подвижност.

Ние наблягаме и винаги съветваме нашите болни да повишат своята двигателна активност. Движенията в засегнатите стави предотвратяват развитието на контрактури и свързаните с тях ограничения в движенията и куцане. Движението без претоварване освен това не е свързано с болки.

Не наблягаме на медикаментозното лечение на артрозната болест по две причини. Превърженици сме на профилактичната медицина, където грам профилактика е равна на килограм лечение Най-доброто е предотвратяването на заболяването, а не ефективното му лечение дори и с най-съвременни средства. На второ място, дори и да приемаме лекарства и хранителни добавки с цел подхранване на ставите, тяхното усвояване и действие ще бъде непълноценно, ако не подходим комплексно. Лечението на такъв сложен проблем, какъвто е износването на ставите изисква детайлно познаване на проблема и всестранен подход.

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиника по ортопедия и травматология, УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ

Реклама

Exit mobile version