Реклама
Начало Заболявания и лечение Лазер и прицелна терапия срещу рака на белия дроб

Лазер и прицелна терапия срещу рака на белия дроб

0
Реклама

Този вид тумори са най-често срещани в Западна Европа, но и у нас, казва доц. Георги Калайджиев, началник на отделение по гръдна хирургия в Онкологията в София. Всяка година нови 4000 души се разболяват. Ракът на белия дроб засяга мъжете около 6 пъти по-често от жените. Две трети от болните са били пушачи, а много от останалите също са вдишвали цигарен дим. Азбестът, вече забранен в строителството, е друга причина за възникване на заболяването.

Правилната диагноза е много важна за определяне на терапията, защото хистологичните типове рак на белите дробове са осем. Основно те са недребноклетъчен и дребноклетъчен, а лечебният подход при двете групи е коренно различен, пояснява доц. Калайджиев. Най-често в България се среща т.нар. плоскоклетъчен (или спиноцелуларен) карцином – около 39%. „Дребноклетъчният белодробен карцином не се оперира, той се лекува само с химиотерапия и лъчетерапия. – пояснява онкохирургът. – Обратно, при недребноклетъчния, какъвто е и плоскоклетъчният, се стремим да оперираме тумора. Прилагаме обаче и консервативно лечение – химио- и лъчетерапия.“

Точната диагноза се поставя само след като под микроскоп се проучи частица от тумора. Понякога се прави гефрир. Това е експресно хистологично изследване на клетки по време на самата операция, което цели да ориентира хирурга, още докато пациентът е на масата. Методите за вземане на биопсия от тумора са различни, но най-често се прилага фибробронхоскопия. С гъвкава тръбичка се прониква през трахеята и се стига до тумора. Манипулацията се извършва с местна упойка.

Реклама

След това патоморфолог изяснява диагнозата. С помощта на препарати за оцветяване на тъканите под микроскоп се определя хистологичният вид на тумора, разказа доц. Калайджиев. За по-прецизно определяне на подвида се правят специфични изследвания – имунохистохимия. В последните години има и допълнителни генетични изследвания в специализирани лаборатории за т.нар. молекулярни маркери. Почти всички изследвания за белодробен рак се правят у нас в лабораториите на повечето големи болници.

Понякога пациентите са учудени, че получават по-различно лечение от това на други с подобно страдание. Стандартите в онкологията са динамични, а в химиотерапията новостите валят буквално всеки месец, обяснява доц. Калайджиев. През 2010 г. за първи път е създаден Национален експертен борд по белодробен карцином в рамките на МОРЕ 2010 – инициатива на Варненския медицински университет. Бордът разработва правила за клинична практика при белодробен карцином.

При този тумор лезиите понякога са близо до сърцето и пациентите се тревожат как ще премине операцията. Тя наистина е рискова, но за да стигне до оператор и ръководител на екип, гръдният хирург дълги години се квалифицира и усъвършенства уменията си. България има добра школа в тази област, убеден е доц. Калайджиев. Данните от образната, ендоскопската и метаболитната диагностика помагат на хирурга предварително добре да планира как точно ще премине операцията. Има съвременни методики, които дават още по-голяма сигурност за пациента – автоматични ушиватели, ултразвуков и лазерен „скалпел“.

Свързани теми: Прицелна терапия удължава три пъти живота на болни от рак на белия дроб

Лекуваш ли ХОББ, без да спреш цигарите, рискуваш да си инвалид

Реклама

Exit mobile version